De Toekomststoel komt naar bibliotheek Diepenveen!
Bridgeclub Deventer 90 jaar en groeit maar door!
Bridgeclub Deventer viert als oudste bridgeclub van Deventer en omgeving in februari haar 90-jarig jubileum. Ruim 30% van de leden woont in Diepenveen.
Op 1 januari van dit jaar hebben we 25 nieuwe leden mogen begroeten waardoor we weer als vanouds in 3 speellijnen spelen. De bridgeclub telt nu 88 leden en heeft nog ruimte om 8 nieuwe leden welkom te heten. Onze clubleden komen niet alleen uit Deventer, maar ook uit de omliggende dorpen, zoals Diepenveen. Spelers die verhuizen blijven meer dan eens bij de club vanwege de aangename sfeer.
Het 90-jarig jubileum wordt op 11 februari gevierd met een buffet en een bijzondere en voor alle leden verrassende bridgedrive. Bridge is en blijft een gezellig en strategisch kaartspel. Door te bridgen bij een club ontmoet je ook andere mensen en maak je nieuwe contacten.
Bridgeclub Deventer is een club waar een gezellige bridgesfeer voorop staat. Op dinsdagavond wordt gespeeld in wijkgebouw De Schalm (Borgele). Deze locatie met ruime, gemakkelijk te bereiken gratis parkeerruimte heeft een prettige zaal om in te spelen met een bar waar redelijke prijzen voor consumpties worden gehanteerd. Ook kan Bridgeclub Deventer potentieel nieuwe leden helpen bij het vinden van een bridgepartner.
Heeft u interesse om eens mee te spelen of wilt u meer informatie, kijk op de site van Bridgeclub Deventer https://10008bridge.nl of neem contact op met:
Henk Speelman, voorzitter: tel. 06-5110 9531 of e-mail: hw.speelman@concepts.nl of
Annelies Mulder, secretaris: tel. 06-2037 5212 of e-mail: a.e.m.mulder@outlook.com
Renovatie van Natuurspeelplek de Heemtuin
Grauw, grijs, natte koude dagen. Dagen waarin je misschien veel binnen bent en de muren op je af komen. Kom dan het groen van de Natuurspeelplek van de Heemtuin ontdekken. Een plek om te spelen, te bouwen, te ontmoeten en te klussen!
Afgelopen december is de officiële renovatie van de Natuurspeelplek de Heemtuin begonnen. Onlangs kregen we een brug van de club die onderhoud doet aan de MTB-route door Diepenveen en omgeving, de Alte Herren. Deze brug was bij hun route vervangen, maar paste perfect bij ons over een van de sprengen! Tof hè?
Met hulp van dorpsgenoten zoals Frank van der Linden en Martijn Harmelink (die kwamen met een platte kar en een shovel) zijn we de brug op gaan halen in het bos van Stratenus rond Nieuw Rande. Weer terug bij de Heemtuin stonden daar andere Diepenveners te wachten om er samen voor te zorgen dat de brug op de mooie nieuwe plek kwam te liggen.
De brug wordt op zijn nieuwe plek gelegd. Waarom kunnen we nu aan de slag? We hebben een overeenkomst met de gemeente Deventer gesloten over het onderhoud van de Heemtuin. Alles is bijna rond en officieel! We hebben de afgelopen vier jaar bewezen dat we vasthoudend zijn en doorgaan met klussen. Dit groen is onderdeel van Diepenveen voor Diepenveen.
Kom het ook weer (her)ontdekken! Zaterdag 8 februari hebben we iets moois in het verschiet. Dan gaan we met HoopHeggen hagen aanplanten. De hele afzetting langs De Nieuwe Aanleg en de grens langs de nieuwe wijk wordt ingeplant met inheemse haagsoorten. Dat is wel 180 meter natuur in plaats van prikkeldraad. Dat is toch geweldig! Zetten jullie deze datum ook in de agenda? Dit wordt een klusochtend als de andere, met veel hulp, aandacht en soep! Dan maken we samen de Heemtuin klaar voor de lente.
Meld je aan om te planten, te klussen of om mee te organiseren aan de nieuwe inrichting van dit plekje. Dit kan door een bericht te sturen aan rik.timmermans@gmail.com En neem gerust mensen mee die willen helpen. Ook als je niet wilt planten, is er genoeg regulier kluswerk te doen. Van secuur tuinwerk tot spierballenwerk.
Gezien de plannen zoekt de klusploeg van de Heemtuin hulp! Help mee op elke 2e zaterdag van de maand of juist achter de schermen met regelwerk en publiciteit.
Haken/breien voor het goede doel!
Wij zijn een paar enthousiaste breisters/haaksters in Diepenveen en breien zwachtels, troostdekentjes en knuffels voor het goede doel.
We komen eens in twee weken van 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur bij elkaar bij De Vrienden van … op elke oneven woensdag. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden.
Natuurlijk breien/haken we thuis verder, maar het is leuk en gezellig om dit samen te doen.
Heb je geen brei- of haakervaring? Geen probleem… wij leren het je! Neem je garen en naalden mee en we helpen je graag op weg.
Voor het breien van zwachtels heb je (ongebleekt) 100% katoengaren nodig voor breinaalden met een dikte van 2,5 tot max 3,5. De afmeting van een zwachtel is ca 10-15 cm breed en ca 150 cm lang.
Voor het breien of haken van tro ostdekentjes en knuffels is 100% acryl gewenst (Wibra, Zeeman, Action), vanwege de wasbaarheid, want wol en mixen met wol kunnen kriebelen en zijn minder goed (warm) wasbaar. Patronen en ideeën zijn voldoende aanwezig.
We mogen gebruikmaken van de ruimte bij De Vrienden van… Enige voorwaarde is dat we dan wel een consumptie nuttigen.
Voor wie dit een leuk idee vindt, maar niet kan of wil haken/breien, is het uiteraard mogelijk om een bijdrage te doen in de vorm van breikatoen of breigaren! Een financiële bijdrage mag ook, dan kopen wij het garen zelf.
Dit kan worden ingeleverd bij Jacqueline (Paalmansdijk 14) of Ali (Wechelerweg 36).
Slim omgaan met drinkwater: de koplopers
Duurzaam Diepenveen is in januari begonnen met het installeren van digitale watermeters bij de huishoudens die meedoen aan de proef.
De digitale watermeter laat huishoudens zien hoe en waarvoor ze drinkwater gebruiken. We verwachten dat hierdoor het watergebruik bewuster wordt en zodoende langzamerhand teruggebracht kan worden naar zo’n 100 liter per person per dag.
Met verbruiksgegevens van Vitens voor het dorp Diepenveen en data van het CBS is er een schatting gemaakt van het verbruik per persoon per dag. Uit het diagram hieronder kun je zien dat we alle jaren flink boven de 100 liter zaten, alleen in 2022 was het verbruik wat minder. Dat laatste was misschien omdat er in die periode nogal wat woningen in aanbouw waren in Eikendal, terwijl ze al aangesloten waren.
In eerste instantie nodigen we zo’n dertigtal huishoudens uit mee te doen. We hebben er nu 16 geregistreerd dus je kunt je nog aanmelden. Het kost niets, de meter komt van Duurzaam Diepenveen via een subsidie van de gemeente. We vragen je alleen gedurende 12 maanden het maandelijkse waterverbruik te noteren en aan ons door te geven. De gegevens worden geanonimiseerd gebruikt voor analyse en rapportage. Gedurende de proef wisselen we ook ideeën en ervaringen uit met betrekking tot waterbesparing. Zie ook waterweter.vitens.nl/.
Mocht je meer willen weten, mail ons op waterdiepenveen@gmail.com of loop op 16 januari tussen 18.30 en 19.30 binnen bij ons in het Kulturhus voor je vraag of aanmelding.
Warmtepomp Wandelingen 1 en 7 februari
Moet je een warmtepomp nemen? Dat is een lastige keus, zeker om de fabels die rondgaan te onderscheiden van de feiten. Of jouw CV nu oud is of niet, je zult er toch eens over na gaan denken. Duurzaam Diepenveen wil je daarbij helpen.
Op zaterdag morgen 1 februari om 10:00 uur en vrijdagavond 7 februari om 19:00 uur gaan we langs 4 woningen die al een warmtepomp hebben. We starten bij het Kulturhus.
We bekijken een All-electric pomp, een hybride pomp (combinatie met een cv-ketel als back-up), een bodem pomp en een PVT-pomp (warmtepomp en zonnepaneel in één). De bewoner vertelt over de ervaring met de warmtepomp. Waarom is voor die pomp gekozen, hoe zit het met het geluid, hoe bevalt het, hoe duur was het, wat moest er in het huis aangepast worden. Tijdens die uitleg kunnen er natuurlijk vragen gesteld worden.
Om te weten hoeveel mensen meewandelen kunt u zich vooraf opgeven via DuurzaamDiepenveen@gmail.com.
Maar ook zonder opgave bent u welkom.
Als er daarna nog vragen over blijven dan is er op donderdag 20 februari om 20:00 uur een informatieavond in het Kulturhus. Ook voor mensen die niet aan de wandeling konden deelnemen.
Hiervoor is opgeven via het mailadres DuurzaamDiepenveen@gmail.com wel zeer gewenst.
Volle Maanwandeling op 12 februari 2025
De Taakgroep Kenismaken en Ontmoeten wil je laten weten dat de Volle maanwandeling door gaat op 12 februari 2025!
We kunnen maximaal 45 personen mee laten wandelen, dus het is wel van belang om je op tijd aan te melden. Bij 45 aanmeldingen sluit de inschrijving.
Datum: | 12 februari 2025 |
Locatie: | Molenweg 75, Diepenveen |
Tijd: | 19:30 |
Kosten: | € 4,00 per persoon (te voldoen op 12 februari, contant of via QR-code) |
Kom zingen bij het New Sion Choir op dinsdag 21 januari 2025, van 19.30 tot 21.20 uur
Wil je ervaren hoe het is om te zingen in het New Sion Choir? Kom dan naar de open repetitie en zing mee: op dinsdag 21 januari 2025, van 19.30 tot 21.20 uur in Klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6 in Diepenveen. Zangers van alle stemsoorten zijn welkom. Sopranen en tenoren in het bijzonder. Het koor heeft namelijk nog ruimte voor enkele extra sopranen en tenoren.
Het New Sion Choir zingt onder leiding van dirigent Jan van Dijk en is gespecialiseerd in het zingen van Engelse kerkmuziek. Het koor heeft Klooster Nieuw Sion als ‘thuisbasis’. Hier zijn de repetities en verzorgt het koor door het jaar heen enkele keren een Choral Evensong, rond kersttijd A Festival of Nine Lessons and Carols en in de paastijd het door het koor zelf ontwikkelde ‘Seven Lessons and Carols for Holy Week’. Afgelopen jaar bezocht het New Sion Choir Engeland, waar het onder andere zong in Norwich Cathedral.
Begin januari zijn de repetities gestart voor de uitvoering van The Passion of Christ, van Arthur Somervell op Palmzondag. Tijdens de open repetitie krijg je een voorproefje! Ben je hierna enthousiast en overweeg je lid te worden? Als koorlid studeer je de muziek voor de repetities thuis zelf in. Hiervoor zijn geluidsbestanden van de muziekstukken beschikbaar. Ook moet je de muziek zo veel mogelijk van blad mee kunnen zingen. Nadat je enkele repetities hebt bijgewoond, doe je een stemtest.
Heb je vragen? Op www.newsionchoir.nl vind je meer informatie. Ook kan je mailen naar info@newsionchoir.nl.
Oliebollenactie 2024 een succes!
Het begint al aardig op een traditie te lijken, het organiseren van een oliebollenactie voor het KWF (Alpe d’HuZes).
Het vraagt wat voorbereiding, maar daar worden we al aardig bedreven in. Wij vinden het erg fijn te ervaren dat er veel mensen zijn die hiervoor graag de handen uit de mouwen steken. Dorpsgenoten, de Rommelmarkt commissie, oud Alpe d’HuZes deelnemers, vrienden, buren, belangstellenden een ieder was bereid te helpen. Samen is het te doen!
Werkzaamheden:
- Bak locatie regelen
- Vrijwilligers benaderen
- Bak equipment regelen
- Verkoop locaties regelen (Welkoop Diepenveen en Super Gewoon de Worp)
- Flyers maken (gesponsord gekregen) en rondbrengen,
- Digitaal bestellijsten opzetten,
- Ingrediënten regelen en vervoeren,
- Verkoop kramen opzetten, afbreken en vervoeren,
- Bak- en beslag locaties opbouwen, schoonmaken, en afbouwen
- Beslag maken, Oliebollen bakken, inpakken, vervoeren
- Verkopen (donaties regelen) en bezorgen
- Schoonmaken van de bak equipment
- Betalingen verzorgen
- Verzorgen van Appjes, Facebook berichten etc
Kortom, best veel werk maar wat was het weer leuk en gezellig om te doen!
Op deze plek willen wij onze dank uitspreken naar alle vrijwilligers en organisaties. Zij hebben het mogelijk gemaakt om zo’n 3.700 oliebollen om te zetten. En uiteraard ook dank aan alle donateurs. Zij hebben ervoor gezorgd dat we netto € 3.150,00 op de actiepagina’s van de Alpe d’HuZes deelnemers kunnen bijschrijven. Een bedrag wat het KWF gebruikt voor onderzoeken naar kanker. Zowel ten behoeve van genezing als ook het verbeteren van het leven met deze ziekte.
Wij als organisatie maken een diepe buiging uit dankbaarheid en hopen dat we deze actie in 2025 weer kunnen organiseren.
Bedankt voor de inzet, donaties en warme liefdevolle reacties!
Mocht je nog willen doneren: dan kan dat door HIER TE KLIKKEN
John Bruin en Ruud van Wee