Eerste geslaagde editie Deventer Denkt Mee Festival 

Afgelopen zaterdag was het zo ver: het eerste Deventer Denkt Mee Festival live uitgezonden vanuit de Bibliotheek Deventer! Na het stellen van de vraag “Hoe ziet jouw ideale Deventer eruit over 10 jaar? ontving de bibliotheek meer dan 300 reacties van enthousiaste inwoners. De reacties kwamen vanuit de hele gemeente, van Bathmen tot Diepenveen, van Schalkhaar tot de binnenstad van Deventer. De reacties gingen voornamelijk over de volgende grote thema’s: woningen, duurzaamheid en leefbaarheid. De reacties waren de basis voor een avondvullend programma met muziek van Vera Bon, een column door Pieter van Breevoort, tekeningen van sneltekenaar Fransje Immink en twee inhoudelijke gesprekken over de visie van inwoners op de toekomst van de gemeente Deventer.  

Talkshow Aan de talkshowtafel stonden twee thema’s centraal in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen: stemmen in coronatijd en de kloof tussen politiek Den-Haag en Deventer. Voormalig Tweede Kamerlid Keklik Yücel, WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes, Saxion-student David Molleman en de burgemeester Ron König gingen onder leiding van Özcan Akyol in gesprek over deze onderwerpen.  

Jongeren Gemeenteraadsleden Henk Groothuis (CDA), Anke Hamstra (PvdA) en Koen Boswinkel (Groen Links) bogen zich over alle binnengekomen reacties. De raadsleden selecteerden individueel een idee dat ze verder willen brengen, zoals een zwemgedeelte in de IJssel. Ook in gezamenlijkheid nemen zij iets mee naar de raad. Koen Boswinkel: “Aan het einde van de avond waren we het er met z’n drieën over eens dat we veel meer moeten doen voor jongeren in Deventer, zoals voldoende studenten- en starterswoningen en genoeg plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten”.  

En nu verder? Alle 300 reacties werden aan de raadsleden overhandigd. Heb jij een idee ingeleverd waarover je nog eens van gedachten wil wisselen met de raadsleden? Neem dan contact op met de raadsgriffie via e-mailadres griffie@deventer.nl of telefoonnummer 0570 – 69 32 32. 

De Bibliotheek Deventer gaat dit jaar aan de slag met één van de thema’s uit de reacties: duurzaamheid. Houd de programmering van de bibliotheek in de gaten via de website www.bibliotheekdeventer.nl/agenda of op onze socialmedia kanalen om op de hoogte te blijven.  

Kortom, een veelbelovende start voor het Deventer Denkt Mee-traject met een mooie reacties uit de gemeente. Denk aan een nieuwe tribune voor Go Ahead Eagles, een voedselbos en een nieuwe brug over de IJssel. De Bibliotheek heeft aangetoond dat het een lijntje kan zijn tussen de inwoner en de lokale politiek.  

 

Timon Metz, Twentse student en onze nieuwe ‘Minister President’

Timon Metz, geboren en getogen in Diepenveen. Na zijn middelbare school vertrok hij naar Enschede voor een technische studie aan de Universiteit Twente. Naast studeren, ook volop ambities voor bestuurs- en commissiewerk en sinds kort een nieuwe passie, minister-president van het allereerste studentenkabinet van Nederland.

https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/timon-metz-uit-enschede-is-minister-president-van-het-eerste-nederlandse-studentenkabinet~a1a02d6de/

 

Wijkservicecentrum van start

Maandag 1 maart gaat officieel het wijkservicecentrum in het Kulturhus van start.

Vrijdagmiddag 26 februari kregen Lianne van Gorssel en Liesbeth Veltkamp, de buurtconciërges van Diepenveen, een auto van Buur & Zo ter beschikking. Zij kunnen dan met behulp van de leveranciers in Diepenveen al het benodigde bij mensen aan de deur komen brengen, een band opbouwen en zo de ogen en oren van de wijk zijn. Niet alleen levensmiddelen maar ook bijvoorbeeld medicijnen kunnen gebracht worden. Belangrijk vinden de buurtconciërges het contact met de bewoners van Diepenveen, er zal altijd tijd vrij worden gemaakt om een praatje te maken. Dit project is geïnitieerd door Carinova.

Tekst en foto: Harry Mulder

Deventer Denkt Mee Festival: al meer dan 250 ideeën ingestuurd

Praat samen met andere inwoners mee over de toekomst van de gemeente Deventer. Meer dan 250 Deventenaren hebben gereageerd op de vraag hoe zij hun ideale Deventer voor zich zien. De reacties stroomden binnen vanuit de hele gemeente, van Bathmen tot Diepenveen tot aan de binnenstad van Deventer.

Aanstaande zaterdagavond komen al deze reacties terug tijdens het Deventer Denkt Mee Festival, georganiseerd door de Bibliotheek Deventer. Op de avond gaan de aanwezige gasten in gesprek en debatteren ze over al deze binnengekomen ideeën, wensen en opmerkingen.

Daarnaast kan iedereen zaterdagavond ook meepraten vanuit huis. Benieuwd naar hoe andere Deventenaren kijken naar hun ideale Deventer of de mogelijkheid hebben hierop te reageren? Kijk dan zaterdagavond vanaf 20:00 naar het Deventer Denkt Mee Festival.

Het Deventer Denkt Mee Festival is gratis te volgen voor iedereen. De interactieve stream is terug te vinden via de kanalen van de Bibliotheek Deventer (www.bibliotheekdeventer.nl/deventerdenktmee en www.youtube.com/user/DeventerBibliotheek ).

Door middel van de interactieve stream op YouTube kunnen bezoekers de hele avond vragen stellen aan de gasten van het festival. Om reacties achter te laten is het wel verreist dat je ingelogd bent op YouTube, voor enkel streamen is dit niet nodig. Daarnaast zendt DRTV het festival uit op haar kanaal (Ziggo kanaal 40 , T-Mobile kanaal 707 en KPN kanaal 1314)

Deventer Denkt Mee Festival
Wanneer: Zaterdag 27 februari
Tijd: 20.00 – 21.30
Kosten: Gratis
Waar: Online

Van idee naar realiteit met 4D!

Heb je goede ideeën om je buurt of omgeving mooier, socialer of groener te maken maar weet je niet goed wat de mogelijkheden zijn of wil je gewoon even sparren? Neem dan contact op met de 4D-makelaar in jouw regio. Samen met het team Sociale Kwaliteit van de provincie Overijssel organiseren de 4D-makelaars elke tweede donderdag van de maand een spreekuur. Kom maar op met je mooie ideeën en meld je aan!

Voorbeelden van initiatieven zijn het ontwikkelen van ontmoetingsplekken die aansluiten op de 1,5 meter samenleving, het gezamenlijk inrichten van openbare ruimte of het organiseren van lokale maatschappelijke, culturele of sport activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan locatietheater, het bereiken van nieuwe doelgroepen voor lokale sportverenigingen of projecten die eenzaamheid voorkomen.

https://www.youtube.com/embed/XJt45-aVw0Y?feature=oembed

Het eerstvolgende spreekuur is donderdag 11 maart  2021 van 9.00 tot 14.00 uur. Aanmelden kan via mail of telefonisch E: info@stimuland.nl/ T: 06-13488579. Eerst meer informatie? Kijk eens op https://www.stimuland.nl/4d/

 

Deventer Denkt Mee Festival

Op zaterdagavond 27 februari vindt het online Deventer Denkt Mee Festival plaats, live vanuit de Bibliotheek Deventer.

Groeiende ongelijkheid
Vanaf november 2020 is de bibliotheek de gemeente Deventer ingegaan om Deventenaren te vragen naar hun ideale Deventer over tien jaar. De bibliotheek maakt zich zorgen over de groeiende ongelijkheid in de wereld en de verminderde (lokale) participatie in de democratie.

Huiskamer van de stad
Met dit project neemt de bibliotheek een proactieve rol in bij deze ontwikkelingen. Als huiskamer van de stad vertolkt de Bibliotheek Deventer immers een unieke positie – één van laagdrempeligheid en onpartijdigheid – die zij de afgelopen jaren reeds zorgvuldig bewaakte, maar nu bij het verwezenlijken van deze ambitie nog meer wil uitstralen. Juist voorgenoemde laagdrempeligheid en onpartijdigheid maken de Bibliotheek Deventer namelijk tot de plek bij uitstek om deze omvangrijke uitdaging aan te gaan. We zijn er ook voor debat en ontmoeting.

Leefbaar en bruisend Deventer
Door te vragen naar het toekomstbeeld van de gemeente Deventer weet de Bibliotheek wat er speelt bij de inwoners. Wat is nodig voor een leefbaar en bruisend Deventer, wat vind jíj dat er moet gebeuren, waar droom je van?

Özcan Akyol en Ron König
Al deze wensen, ideeën of opmerkingen komen zaterdagavond 27 februari terug tijdens het online Deventer Denkt Mee Festival. Een avondvullend programma, gepresenteerd door Özcan Akyol en sidekick burgemeester Ron König. In de bibliotheek ontvangen de twee onder anderen de gasten Keklik Yücel, WNL-redacteur Bert Huisjes, directeur van de Bibliotheek Deventer Alice van Diepen en comedian Pieter van Breevoort. De avond wordt muzikaal omlijst door Deventer talent Vera Bon.

Kijken en meedoen
Iedereen kan de show gratis bekijken en meedoen via de kanalen van de Bibliotheek Deventer (www.bibliotheekdeventer.nl/deventerdenktmee) en DRTV (Ziggo kanaal 40 , T-Mobile kanaal 707 en KPN kanaal 1314)

Deventer Denkt Mee Festival
Wanneer: zaterdag 27 februari
Tijd: 20.00-22.00
Kosten: gratis
Waar:  online

Straatnamen verklaard: Swedera van Runenweg

De Swedera van Runenweg is genoemd naar vrouwe Swedera van Runen ofwel Ruinen.  Aan deze straat staan enkele alleenstaande huizen en een paar twee-onder-een-kaphuizen. De tuinen van de huizen aan de zuidkant grenzen aan de Molenkolk en zijn bezit van de bewoners. Op de hoek met de Molenweg is basisschool De Zonnewijzer gevestigd.  De straat is aangelegd in de jaren zeventig.

Vrouwenklooster
Swedera van Runen was een van eerste zusters die haar intrek nam in het Vrouwenklooster van Diepenveen, dat in 1400 werd gesticht. Zij was de dochter van Frederik van Rechteren en Margaretha van Kuilenburg (Culemborg) en getrouwd met de heer Van Ruinen, in Drenthe. Nadat haar man en hun enige kind kort na elkaar overleden, werd het kasteel in Ruinen bezet door de buurman. Swedera vluchtte naar Kampen en kreeg toestemming van de bisschop om in Deventer te wonen. Daar kocht zij in 1398 een huis in de huidige Engestraat en sloot zij zich aan bij de beweging van de Moderne Devotie, gesticht door Geert Grote.

Rijke weduwe
Eigenlijk had Swedera haar intrek willen nemen in het Meester Geertshuis, maar Geert Grote had bepaald dat alleen ongehuwde vrouwen daar werden toegelaten, dus geen rijke weduwen.  Prediker Johannes  Brinkerinck (zie de ‘Brinkerinckbaan’) wilde een vrouwenklooster bouwen en met het geld van onder anderen Swedera en  enkele andere welgestelden kwam dat tot stand.  Swedera overleed op 21 februari 1407; in dat jaar werd ook begonnen met de bouw van een stenen kapel.

Swedera van Runenweg in aanleg in 1971, rechts de Molenweg met school de Zonnewijzer. Copyright: Historisch Centrum Overijssel, afdeling Deventer

Tekst: Lamberthe de Jong / Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.
Recente foto’s: Jaco Remmelink
Oude foto:  Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.

Meer informatie
Het Zusterboek. Zelfverloochening in het vrouwenklooster te Diepenveen. 1400-1578 door José Groen-Bekema, uitgave in de Historische Reeks Diepenveen (2006)
Van kloosterkapel naar dorpskerk door Lamberthe de Jong, uitgave in de Historische Reeks Diepenveen  (2016)
Zie ook  Museum Geert Grootehuis, Lamme van Dieseplein 4, Deventer: www.geertgrootehuis.nl

Stimuland: project 4D met een jaar verlengd

Weer een jaar om mooie plannen uit te voeren’
Een ontmoetingsplek op een begraafplaats, bloeiende bermen, een beweegpark en ga zo maar door. De beste ideeën om een buurt mooier te maken en de leefbaarheid te bevorderen, komen van de mensen die er wonen. Vanuit dat principe is het project 4D (Durven, Delen, Denken en Doen) twee jaar geleden gestart.

En ook dit jaar kunnen er dankzij de provincie Overijssel plannen uitgevoerd worden. Projectleider Annemarie Dubbink van Stimuland is blij met de verlenging. ‘Samen met de zogenaamde 4D-makelaars, die een groot netwerk hebben en verdeeld over de provincie wonen, hebben we al veel mooie initiatieven gehoord en ondersteund. We helpen mensen met het vinden van financiële middelen of we geven ondersteuning bij het schrijven van een plan en de 4D-makelaars kunnen ook handgeld geven als ondersteuning. Daarnaast brengen we mensen bij elkaar, zodat ze niet steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Het delen van kennis en inspiratie hoort ook bij dit project.’

Rienke Vedders-Dekker is 4D-makelaar in Noordwest Overijssel. ‘In het afgelopen jaar hebben we in samenwerking met gemeenten, welzijnsorganisaties, dorpsraden, verenigingen, vele prachtige burgerinitiatieven mogen ondersteunen. Hiertoe behoren ook de vele hartverwarmende corona-initiatieven, zoals de zwaaitegels voor een verzorgingstehuis. Sta even stil en zwaai naar de mensen achter de ramen. Een klein initiatief met grote impact.’

Wil je meer weten over 4D? Kijk dan hier of lees het mini-magazine rondom de initiatieven hier.

Elke tweede donderdagochtend van de maand is er een online spreekuur waar je terecht kunt met vragen of als je wilt sparren over jouw plan. Je kunt je opgeven voor het spreekuur via info@stimuland.nl. Wil je niet wachten tot het komende spreekuur, schroom dan niet om direct contact met de 4D-makelaar op te nemen in jouw regio. Het overzicht van de makelaars vindt je hier.

Voor meer informatie: Annemarie Dubbink, projectleider 4Dvan Stimuland: adubbink@stimuland.nl

Wat waren ze mooi al die Diepenveense winterfoto’s, dankjulliewel!

Met dit uitzonderlijke winterweer was een wintergalerij natuurlijk geweldig. En wat hielpen jullie allemaal mee met de voor jullie mooiste foto’s in en rondom Diepenveen. Dank voor jullie bijdrage, wij hebben er van genoten. Hopelijk jullie ook! Op naar de voorjaarsgalerij… 

Heb je de wintergalerij foto’s gemist? Bekijk hier de complete serie.

IJszwemmen

IJszwemmen bij Nieuw Rande

Bij Nieuw Rande is een wak in Russische stijl gemaakt door leden van “De Walrusclub Deventer”, waarin vanmorgen in alle vroegte al gezwommen werd.

De Walrusclub zwemt volgens de Russische methode. Vanwege corona worden er geen groepstraining gegeven, maar kunnen leden de hele dag bij dit wak terecht.

IJszwemmen is een eeuwenoude traditie, ontstaan vanuit de banja/saunacultuur. In deze watertemperatuur van 2,0 graden kan je maximaal 1,5 min zwemmen. Voor beginners geldt max 20 sec. Dit zijn richtlijnen voor veiligheid en gezondheid. Het beste kun je in de zomer starten. Dit is niet zomaar een conditietraining. Uiteraard mag je dit niet doen bij hart/vaatziekten, epilepsie en nier/blaasklachten of bij verkoudheid
En een warming-up is nodig!! Een ademoefening is echt niet voldoende.
Meer informatie kan je vinden op winterzwemmen.nl

Agenda

Agenda

Scroll naar top