Winterklaar maken van een tuin?

Tuintips bladeren tuin (Large)

Als de bladeren zijn gevallen kriebelt het bij sommigen om alles netjes op te ruimen. Doe het niet op die manier! Allereerst is het goed om de zwarte tuingrond het hele jaar bedekt te houden, omdat anders de grond na regenval langzaam verschraalt en uitloogt. Bij de bladgroei in het voorjaar zijn voedingsstoffen aan de grond onttrokken en als je al het blad afvoert en niks teruggeeft aan de grond ontstaat op den duur arme grond. Ook voor de natuur geldt: niet alleen halen, maar ook brengen.

Als er te veel blad in je tuin ligt, kun je een deel in een plastic huisvuilzak doen, nat maken, laten slinken en rotten. Liefst gemengd blad en weinig eik (vanwege looizuur). Prik gaten in de zak en leg deze weg. Volgend voorjaar heb je gratis bladcompost. Maar laat vooral veel blad liggen (behalve op een grasveld) , want dit warme dekentje voor de grond is ook voedingsbodem voor diverse bodemdieren. Wormen eten de bladeren en maken er mooie mest van. Sommige insecten verschuilen zich onder dat blad om te overwinteren. Laat ook wat dood hout liggen voor de laag bij de grondse afvalverwerkers als schimmels en bacteriën!

Ook de neiging om uitgebloeide bloemen op te ruimen heeft zo zijn nadelen
In die toppen zitten vaak zaden en vogels hebben dit “natuurzaad” liever dan aangekocht vogelvoer. Als het er erg slordig uitziet, kun je ook een deel afknippen, fijn maken en rond de planten strooien om de bodem te beschermen. Het laten staan van uitgebloeide planten biedt ook een leuker wintersilhouet. Zeker als er wat sneeuw of rijp op zit en de plant glinstert in de ochtendzon.

In een tuin kun je ook groenblijvende planten en heesters zetten. Die dragen in het donkere seizoen bij aan een fraai tuinbeeld. Bijvoorbeeld de klimopstruik die laat in het jaar bloeit heeft een nuttige functie voor bijen en andere insecten. Ook zijn er voorjaarsbloeiers die in de winter en het vroege voorjaar bloeien.

Ga niet snoeien als het vriest
Er is nog tijd genoeg om dat te doen, maar vergeet niet om bv. druiven en noten in de wintertijd te snoeien. De sapstromen zijn dan in rust. Eventueel kun je bij fruit of struiken al wat kruisende takken of dood hout verwijderen. Maar stel dat het vriest en je bessenstruiken deels invriezen? Wacht daarom nog enkele maanden. En kijk vooral op internet voordat je rigoureus een boom of struik te lijf gaat.

De essentie van blad- en plantenresten in de tuin voor de kwaliteit van je tuingrond is de volgende. Het dierlijk leven in de grond breekt organisch materiaal af en maakt je grond gratis humusrijk. Door die humus wordt het gemakkelijker om vocht in de grond vast te houden. Vocht en humus plus eventuele toevoegingen als compost of meststoffen voeden planten en struiken en maken deze sterker. Het is beter om die natuurlijke cyclus in je eigen tuin toe te passen en om met de natuur mee te werken, dan om alles maar in een groenbak van “de overheid” te kiepen.

 

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven