Win een taart bij Stichting Hart voor Diepenveen

  • Geplaatst op 15 mei 2019
WhatsApp Image 2018-11-23 at 01.00.40

Komende zaterdagmorgen 18 mei staan bestuursleden van de stichting Hart voor Diepenveen met een kraam bij Albert Heijn Middeldorp aan de Dorpsstraat. Die dag willen ze het belang van het kunnen reanimeren en de aanwezigheid van AED’s onder de aandacht brengen.

Snel beginnen met reanimeren
Als een persoon wordt getroffen door een hartstilstand, is het van het grootste belang, dat na het oproepen van een ambulance via 112 snel begonnen wordt met reanimeren. De eerste minuten zijn daarbij essentieel. Een ambulance kan vaak niet zo snel ter plaatse zijn. Daarom moeten omstanders (burgerhulpverleners) al beginnen met reanimeren, liefst in combinatie met een AED om de overlevingskansen zo groot mogelijk te maken. Hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe groter de kans dat er iemand in de buurt is, als iemand wordt getroffen door een hartstilstand.
Overigens is de term hartstilstand niet helemaal correct. Vaak fibrilleren de spiervezels van hart nog willekeurig, waardoor er geen goede pompfunctie is. Door een schok toe te dienen met een AED komt het hart tot rust en gaat dan hopelijk uit zichzelf weer met een goed ritme kloppen.

Wat doet de Stichting Hart voor Diepenveen
De stichting Hart voor Diepenveen bestaat dit jaar al weer 11 jaar en heeft als doelen te zorgen voor voldoende AED’s in en om Diepenveen die dag en nacht bereikbaar zijn en te bevorderen dat mensen leren te reanimeren. Daartoe biedt zij reanimatiecursussen aan. Sinds vorig jaar worden die cursussen verzorgd door de EHBO Diepenveen.
In en om Diepenveen zijn in de afgelopen 11 jaar met subsidies, sponsoring en donaties in totaal 13 AED’s opgehangen. Deze AED’s zijn in beheer van de stichting. Daarnaast hangen er nog enkele AED’s in Diepenveen op plekken die niet dag en nacht bereikbaar zijn.

Onderhoudskosten
De AED’s moeten voor een betrouwbare werking onderhouden worden. De hoofdbatterij moet elke 7 jaar worden vervangen. Elke twee jaar moeten de elektroden die op de borstkas worden geplakt worden gewisseld voor nieuwe. Jaarlijks wordt een 9V lithium batterijtje vervangen, die voor controlefuncties van de AED zorgt. Al met al ‘kost’ het onderhoud van een AED en kast gemiddeld bijna € 100 per jaar.
Ook een AED gaat niet onbeperkt mee, dus in de toekomst moeten deze apparaten ook een keer vervangen worden door nieuwe exemplaren. Daarvoor moet de stichting nu al een buffer gaan opbouwen.

Maak kans op een taart
Zaterdagmorgen 18 mei staan bestuursleden van Hart voor Diepenveen bij AH aan de Dorpsstraat met een kraam. Daar kunt u op een oefenpop proberen in het juiste tempo te reanimeren door borstmassage – het ritmisch indrukken van de borstkas – te geven. Het juiste tempo is daarbij 100 tot 120 per minuut. U mag een halve minuut proberen een tempo van precies 100 per minuut te halen. Onder de deelnemers die precies dit aantal massages hebben gehaald wordt die dag een heerlijke taart verloot. Deze taart wordt belangeloos aangeboden door Brood- en Banketbakkerij van Rijssen.

Word vrijwilliger en/of donateur
Om het werk van de stichting goed te blijven doen, zijn er meer vrijwilligers/burgerhulpverleners en donateurs nodig. Geef je zaterdag dan ook bij de kraam op, om vrijwilliger en/of donateur te worden.

Hoe meer vrijwilligers en hoe meer AED’s in de buurt, des te meer kans heeft een slachtoffer met een hartstilstand op overleven.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven