Wensballonnen

  • Geplaatst op 2 januari 2020
IMG_0451

Brand in een dierentuin in het Duitse Krefeld, net over de grens bij Venlo. Het apenverblijf is volledig afgebrand, maar twee van de 30 apen chimpansees Bally en Limbo hebben de brand overleefd.
Vermoedelijke oorzaak van de brand zijn wensballonnen die mensen de lucht in hebben laten gaan.

Schade
Een wensballon is een grote zak waar een kaars of een potje met brandbare vloeistof aan hangt welke aangestoken wordt waar door er warme lucht in de zak komt en hij daardoor gaat zweven in de lucht. (luchtballon)
Indien de kaars of de vloeistof opraakt en de vlam minder kracht krijgt zal de wensballon naar beneden komen.
Ook kan er een andere oorzaak zijn dat hij al brandend naar beneden komt en mogelijk schade veroorzaakt op de plek waar hij terecht komt. In dit geval waarschijnlijk de dierentuin.

Twee wensballonnen in weiland aan de Boxbergerweg
In een weiland aan de Boxbergerweg te Diepenveen zijn twee wensballonnen terecht gekomen en aan aantal restanten van vuurpijlen die bij het neerkomen ook nog kunnen branden.
Deze twee wensballonnen (zie foto) hebben geen directe schade aangericht maar kunnen als nog schade veroorzaken doordat dieren ze op gaan eten, of als het van de zomer in het hooi terecht komt. Vooral het aluminium plaatje waar de kaars of de vloeistof op vast gemaakt is.

De enige wens die je eigenlijk kunt hebben bij het oplaten van wensballonnen of afsteken van vuurwerk in het algemeen is dat het geen schade veroorzaakt aan goederen, mens en dier.

DENK HIER NOG EENS OVER NA VOORDAT JE BESLUIT DIT TE DOEN

Tekst en foto: Harry Vos

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven