Wat zal ik wanneer in mijn tuin gaan zaaien?

20160930Tomaten uit eigen kasS6001666

Nu de dagen weer lengen begint het bij sommige tuiniers al te kriebelen: wat zal ik in mijn tuin gaan zaaien? Begin februari voorzaaien in de vensterbank of in een kasje is wat aan de vroege kant.

Bloemen en groenten die niet tegen vorst kunnen, kun je voor medio mei niet veilig in je tuin zetten. Maar bij de groente zijn er ook vroege vogels als uien, tuinbonen, peulen en doperwten die wel wat vorst verdragen.

Geduld is een schone zaak

Hoe het niet moet, zie je aan kruidenplanten die je bij de super koopt. In je eigen huis storten die heel snel in, want ze zijn klaargestoomd in een plastic hoesje in een warme kas met veel en (computer)gestuurde vocht- en mesttoevoer. Alles wat langzaam in aarde groeit en de tijd krijgt, is houdbaarder, smaakt beter en is ook goed te verplaatsen naar je tuin. Heb geduld dus! Let op de aanwijzingen op pakjes zaad. Als je bloemenzaad koopt, koop dan geen dubbele bloemen, want daar hebben bijen niks aan. En van enkele bloemen kun je ook zelf zaad winnen.

Bloemen- en groentezaden

Als je zaad wilt kopen van bloemen en groente, zoek dan eens naar andere producten dan je gewend bent. Bijvoorbeeld veelkleurige snijbiet, paarse stambonen, chioggiabieten, mizuna (raapstelen), plukslamix en veelkleurige zomerwortelen vernieuwen je zaadhorizon. Kijk eens op een zaaikalender, bijvoorbeeld op de websites van Welkoop of van VELT. Voor een bredere oriëntatie op de zaadmarkt kun je ook kijken naar bedrijven als De Bolster, De Nieuwe tuin (Peter Bauwens) of Vreeken. In onze streek heeft de Hof van Twello in Twello een breed aanbod van zaden voor groente en bloemen. De meeste zaden blijven enige jaren goed, mits ze koel en droog bewaard worden.

Volkstuin

En als je geen grond over hebt om te zaaien, kun je misschien nog eens een stukje volkstuin huren? Voor de tuinen achter de dorpskerk in Diepenveen is nu een wachtlijst. Inlichtingen bij de beheerder, Jan Harmelink. Als je samen met iemand anders honderd vierkante meter grond bewerkt, kun je – goed voorbereid – het hele jaar rond plezier hebben van eigen groente en/of bloemen. Maar op één vierkante meter in de eigen tuin met pluksla, wat ingekochte groenteplantjes en wat kruiden heb je ook een leuke start als groentekweker.

Jan Weggemans

 

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top