Voorbeeldtuinen van Groei en Bloei op de zorgkwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen officieel geopend

P6213588-480x360 x

Op vrijdag 21 juni 2019 zijn de voorbeeldtuinen van Groei & Bloei op het Nieuwe Veld en in de wijk Steenbrugge officieel geopend. In de voorbeeldtuinen van de zorgkwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen plantten Hanne Struik van de kwekerij en DB-lid Hans Wijnen van het Waterschap een boom.

De voorbeeldtuin in Steenbrugge ligt op openbaar terrein (Rien Ditzelstraat). Ook elders in Nederland zijn voorbeeldtuinen van Groei en Bloei gebaseerd op het zgn. 26 plantenplan aangelegd, namelijk in de Tuinen van Mien Ruijs en in de Tuinen van Appeltern.

Van links naar rechts Hanne Struik (Kwekerij Het Nieuwe Veld, Cor Koppert (voorzitter Groei en Bloei Deventer e.o.) en burgemeester Ron König van Deventer.

Groene tuin is koeler
De tuinen op Het Nieuwe Veld zijn elke vrijdag via de kwekerij te bereiken. Dan kan men ook planten kopen. Op andere werkdagen kunnen bezoekers van de voorbeeldtuinen rechtsom de kwekerij langs de sloot lopen en via een achteringang de tuinen bezoeken. Het Nieuwe Veld heeft ook zelf nog aansluitend twee nieuwe tuinen toegevoegd (een eetbare tuin en een droogtetuin) en een waterpartij. Bij de tuinen staat een bankje gemaakt door Diepenveense timmerlieden plus een informatiekist die hoort bij de voorbeeldtuinen van Groei en Bloei. Op de website van Groei & Bloei Deventer (deventer.groei.nl) staat hierover meer te lezen. Naast het 26 plantenplan staan op de website de beplantingsplannen en tips voor een nieuwe tuin. Een stenen tuin met schuttingen is veel duurder dan een groene tuin met planten en gras. Door de klimaatontwikkeling zijn stenen tuinen in de zomer tot wel 10 graden warmer dan een groene tuin.

Convenant groene tuinen
Ook ondertekenden de gemeente Deventer in de persoon van burgemeester Ron König, voorzitter Cor Koppert van Groei & Bloei en samenwerkingspartners Het Nieuwe Veld, Woonbedrijf ieder1 en gebiedsontwikkelaar BPD een convenant gericht op de bevordering van groene tuinen in de nieuwe wijk Steenbrugge. BPD en Groei & Bloei hebben daartoe veel informatie verstrekt aan de nieuwe inwoners van Steenbrugge. In het convenant onderkennen de partners het belang van groene tuinen die klimaatbestendig zijn (droogte en opvang regenwater) en die bijdragen aan de biodiversiteit ten behoeve van insecten en vogels. Het waterschap DOD, de provincie Overijssel en de gemeente Deventer steunen het project van de voorbeeldtuinen ook financieel.

Hanne Struik, de directeur-eigenaar van Het Nieuwe Veld en DB-lid Hans Wijnen van het Waterschap DOD planten samen een boom, een Cercis. Groei en Bloei-lid Inke Mensink, nauw betrokken bij de aanleg, kijkt toe.

Groei en Bloei: Jan Weggemans

 

 

 

 

 

 

 

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven