Vijf zwanen zitten een ochtend vast in de skatebaan

  • Geplaatst op 29 augustus 2019
image

Dit voorjaar werden in Diepenveen (west) bij twee zwanenparen acht zwaantjes uitgebroed, vier in elk nest. 
De eerste vier werden geboren aan de Molenkolk, een week later gevolgd door vier zwaantjes op Nieuw Rande. Aan de Molenkolk zijn het vier grijze, op Nieuw Rande drie grijze en een wit zwaantje.

Nederlandse en Poolse voorouders
Het gemengde nest komt voort uit kruising van Nederlandse en Poolse (de witte bij geboorte) voorouders. De grijze zwaantjes worden wit in het tweede jaar. Zo zijn de nesten goed uit elkaar te houden, want ze zwemmen nu vrolijk in de wijde omtrek.
Aanvankelijk zwommen ze samen met beide ouders in de omgeving van hun geboorte-oever. Nu zwemt nog maar een van de ouders met de kinderen. Geen idee wat hiervan de reden is. Tot medio augustus waren steeds beide ouders rondom hun kroost.

Skatebaan te steil
De zwanen op de foto in de skatebaan zijn herkenbaar geboren aan de Molenkolk, ze zijn ook regelmatig te zien in de Wetering, maar al enige tijd niet in de Molenkolk, waar nu eenzaam een van de ouders rondzwemt. Beetje sneu, maar ja, dat is ‘mensendenken’.
Van de week zaten deze volwassen zwaan en vier jongen een paar uur vast in de skatebaan aan de Brinkerinckbaan.

Reddingsactie door dierenambulance en brandweer
Een buurtbewoner heeft de dierenambulance gebeld, die het eerst met een loopplank probeerden. Toen dit geen effect had, is de Diepenveense vrijwillige brandweer gekomen en heeft de zwanen onder de arm genomen en bij de Wetering gezet.

Op eigen benen
Mooi om deze nesten te volgen, na de winter gaan ze ‘het huis uit’ zodat de ouders weer aan een nieuwe leg kunnen beginnen. De zwaantjes blijven nog wel gezellig twee á drie jaar bij elkaar totdat ze een eigen gezin gaan vormen. Volgend jaar weer?

Tekst en foto’s: Riet van Vlijmen

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven