Uitbreiding beweegmogelijkheden door virtuele fietstochten bij Dagcentrum Sparrenheuvel

  • Geplaatst op 9 april 2018
IMG_0254

Op Dagcentrum Sparrenheuvel zijn de beweegmogelijkheden uitgebreid door de aanschaf van een Fietslabyrint. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de conditie, het functioneren, de gezondheid en het welzijn van mensen. Dankzij financiële bijdragen van RCOAK, Coöperatiefonds RABO bank Salland, Rotary Deventer en VUmc heeft het dagcentrum het Fietslabyrint aan kunnen schaffen.

Hoe het werkt
Door te beginnen met fietsen vanuit de (rol)stoel op deze elektronische bewegingstrainer start er een route op een bijbehorend beeldscherm. De bezoekers van het dagcentrum kunnen onder andere kiezen voor een tocht door de binnenstad van Deventer, Amsterdam, Londen of Parijs. Zelfs de mooie natuur van De Hoge Veluwe, Beekse Bergen of de bollenvelden bij Lisse kan onderweg virtueel bekeken worden. Het Fietslabyrint maakt het mogelijk om de buitenwereld te blijven verkennen en tegelijkertijd spierkracht en conditie te trainen.

Exergaming
In samenwerking met het VUmc doet Carinova mee met het Exergaming-project. Hierdoor kunnen de bezoekers als Exergaming-groep deelnemen aan het onderzoek van VUmc en tegelijkertijd genieten van een interactieve fietstocht! ‘Exergaming’, wat betekent dat? De samenvoeging van de woorden ‘exercise’ en ‘gaming’ vormt de naam van een project van VUmc (Vrije Universiteit medisch centrum) uit Amsterdam. VUmc voert een wetenschappelijk onderzoek uit naar het effect van interactief fietsen op het welzijn van mensen met beginnende dementie die een dagcentrum bezoeken. Dagcentrum Sparrenheuvel in Diepenveen en dagbehandeling Graaf Floris in Deventer worden onder andere(!) bezocht door ouderen die beginnend dementerend zijn. Een aantal bezoekers van deze dagcentra werken mee aan dit onderzoek.

Positieve invloed
Er word veel gebruik gemaakt van het Fietslabyrint. De bezoekers van dagcentrum Sparrenheuvel zijn heel erg enthousiast.
Louis (82): “Je leert andere steden kennen en het geeft me weer ‘power’. Het is goed voor mijn lichaam en ik raak er opgewekt van.”
Annie (76):“Ik fiets op plaatsen die ik nog niet ken. Leer nieuwe plekken kennen en er staat bij wat het is.”
Mannie (82):“Je ziet iets wat je anders niet ziet. Je bent in beweging . Absoluut goed om in beweging te zijn.”
Jacob (91):“De markt in Djakarta! Haha daar ben ik vroeger geweest!”
Maaike (84):“Hele mooie opname van de oude stad Deventer. Ik herken alles. Dan denk je nergens anders aan. Eigenlijk zou iedereen er op moeten fietsen. Je moet in beweging blijven en niet stil op de stoel gaan zitten!“
Bezoeker Joop (82) zet zijn voeten op de pedalen en begint enthousiast te trappen. Bezoeker Hans (74) kijkt geïnteresseerd mee met de fietsroute die zich op het scherm ontvouwt. Joop kiest voor een route door Deventer. Ze hebben er duidelijk erg veel plezier in en het levert ook nog eens fijne gespreksstof op!

Opzet onderzoeksproject
Bezoekers van Dagbehandeling Graaf Florishof vormen de controlegroep van het project. Zij nemen deel aan de gangbare activiteiten zonder Fietslabyrint en zo vergelijkt VUmc het effect van interactief fietsen met de gebruikelijke activiteiten. Op beide dagcentra komt er voor elke deelnemer drie keer een onderzoeker van VUmc langs om interviews en testjes te doen. Ook hun mantelzorgers worden driemaal geïnterviewd. Naast de hoeveelheid beweging wordt er gekeken of er veranderingen zijn in functioneren en geheugen. Ook worden de motivatie voor bewegen en de kosten onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften.

Voor vragen en/of meer informatie:
Dagcentrum Sparrenheuvel
Annet Wilberts, Lidy Oosterlaar en Yael Bonekamp
T (0570)51 8003
E-mail: a. wilberts@carinova.nl

Dagbehandeling Graaf Florishof
Karin van den Belt, Jetty Boerkamp
T (0570)552122
E-mail: g.dagbehandeling@carinova.nl

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven