Tegel eruit, plant erin
- Geplaatst op 8 april 2019
- In Groei & Bloei, Nieuws
Op 23 maart was er landelijk de succesvolle actie ‘Tegel eruit, plant erin’, een samenwerking tussen Intratuin en Groei en Bloei. De afdeling Deventer e.o. van Groei en Bloei werd bij de nieuwe Intratuin overspoeld met mensen die één tegel mochten ruilen tegen twee plantjes. Groene tuinen zijn in de mode.
Het is natuurlijk een symbolische tekst. Beter is om vooraf zo weinig mogelijk tegels in je tuin te leggen. Om die tegels goed te leggen moet er (geel) zand onder en moet de zwarte aarde afgevoerd worden. Dan is er de eerste jaren geen weg terug, tenzij je veel geld besteedt om het terug te draaien. Een tegeltuin is hoogzomer al gauw tien graden warmer dan een ‘groene tuin’. Niet erg comfortabel. Uitzicht op dat meubilair en die tegels in plaats van op groen lijkt me niet zo aantrekkelijk. Tuinmeubilair kan overigens ook heel goed op een grasveldje staan. Regenwater kan dan de tuingrond inzakken en dat is hard nodig om het grondwaterniveau aan te vullen.
Insecten en vogels blij
Redenen voor verstening van een tuin zijn vaak onkunde over gemakkelijk te onderhouden beplanting en slechte kwaliteit van de grond waarin de plant wordt gezet. Op de website van Groei en Bloei Deventer staat het zgn. 26 plantenplan (https://deventer.groei.nl/index.php?id=95281) met relatief gemakkelijke planten die een tuin het hele jaar een mooi aanzien kunnen geven. Een deel van die selectie, in plaats van tegels, maakt behalve de tuinbezitter ook insecten en vogels vrolijk.
Graftuin of groene tuin
Heel modern was om in plaats van tegels zwarte split met een stenen bak in de tuin te deponeren. Dit geheel lijkt in veel opzichten op een begraafplaats en wordt door vaklui ook wel een graftuin genoemd. In het grit komt op den duur verontreiniging, dus het is maar beperkt arbeidsbesparend. De paar planten die in de bak passen, moeten regelmatig water hebben, ook in de vakantie. En het is een kostbare investering. Ik zou toch maar kiezen voor een groene tuin!
Bodem verbeteren
Voor het inplanten moeten de nieuwe planten eerst een kwartier in een bak met water staan en moet er goede zwarte potgrond ingebracht worden. Het eventuele gele zand moet eruit, want dat houdt geen vocht vast voor de planten en levert geen voeding. Jaarlijks een beetje compost geven (of eventueel wat plantenvoeding) en de plant blijft een sieraad voor de tuin.
Klimplanten
Als er al veel steen ligt, geldt natuurlijk hetzelfde. Zonder goede nieuwe grond blijft succes uit. Je kunt tegen een muur ook heel goed een klimplant plaatsen, zelfs tegen een schaduwmuur. Met meer zon zijn klimrozen en druiven leuke opties, maar een aantal wat hogere vaste planten of eenjarigen geeft ook een fleurig aanzien. Het tuincentrum of de hovenier biedt goede raad.
Groei en Bloei, Jan Weggemans
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.