Succesvolle Dag van het Kasteel Overijssel

  • Geplaatst op 28 mei 2018
Hunenborg 5

Met 25 deelnemers en nog eens 14 archeologische kasteelplaatsen was het programma van de 11e editie van Dag van het Kasteel in Overijssel en Duitsland bijzonder uitgebreid. Er waren veel mensen op de been in de provincie, waarvan velen op de fiets kwamen. 

Landelijk verwelkomden de Nederlandse Kastelenstichting en de 158 opengestelde kastelen, buitenplaatsen en archeologische kasteelplaatsen ruim 80.000 bezoekers. Naast een grote diversiteit aan Nederlandse deelnemers, waren er drie Vlaamse en twee Duitse kastelen te bezoeken.

In Overijssel was er extra aandacht voor archeologische sites. Een flinke groep van ruim 70 bezoekers volgde hier de door de NKS belegde masterclass kasteelplaatsen die langs vier archeologische sites voer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eigenaren vertellen verborgen verhalen
Verborgen Verhalen Verteld was het jaarthema. Eigenaren, beheerders en vrijwilligers grepen dit thema aan om minder bekende kanten van hun kasteel, buitenplaats, havezate of landgoed te belichten. Verschillende particulieren leidden bezoekers rond. Er werden volop verborgen verhalen gedeeld. Ook waren er op veel plekken kinderactiviteiten, muziek, historisch theater, streekproducten en veel meer. Verborgen verhalen over de Overijsselse kasteelplaatsen en een tiental andere deelnemers zijn gebundeld in een boekje. Veel bezoekers kwamen per fiets. In Overijssel en Gelderland is een aantal mooie fietsroutes uitgezet, die ook na Dag van het Kasteel te fietsen zijn. Kijk voor het boekje en de fietsroutes op www.dagvanhetkasteel.nl

Steeds meer particulieren stellen hun kasteel open
“Ongelooflijk dat er nog particuliere bewoners zijn die het kunnen opbrengen om zulke bezittingen te onderhouden en te behouden voor de toekomst!”, zo verzucht een van de bezoekers aan Buitenplaats Spijkerbosch bij Olst, waar de eigenaar zelf de hele dag door rondleidingen geeft terwijl bezoekers genieten van koffie en iets lekkers aan de picknicktafels. Dit is ook precies de reden waarom er ook dit jaar weer meer particuliere eigenaren deelnemen aan Dag van het Kasteel: het is de manier om dit specifieke erfgoed onder de aandacht te brengen, waarbij eigenaren hun eigen verhaal kunnen vertellen en er ruimte is voor betekenisvolle ontmoetingen met geïnteresseerde bezoekers.

Landgoed Overvelde
Mede-eigenares van havezate het Nijenhuis in Diepenheim, Mevrouw Schimmelpenninck, is tijdens Dag van het Kasteel flink aan het werk in de moestuin . “Zo kom je op een boeiende manier met je bezoekers in gesprek en worden tips en adviezen uitgewisseld”. Op Landgoed Overvelde bij Diepenveen kon jong en oud zich onder meer verbazen over de wondere wereld van de bijen. En op havezate Herinckhave in Noordoost- Twente werd het verborgen verhaal verteld over een 500 jaar oude brief van de Paus van Rome aan de toenmalige eigenaren van de havezate  Zo was er voor alle leeftijden en interesses iets te beleven.

Volgend jaar is Dag van het Kasteel op 10 juni.

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven