Slingerbos test digitale lespakketen

  • Geplaatst op 22 november 2018
Afbeelding slingerbos

Op OBS Slingerbos gaat in de beide groepen vijf, zes en zeven binnenkort een pilot draaien om daarmee aan het eind van dit schooljaar een keuze te kunnen maken tussen twee digitale lespakketten: Snappet of Gynzy.

Met deze lespakketten (volledig samengesteld op basis van de huidige methodes) gaat de school “digitaal adaptieve” lesstof aanbieden, zodat leerlingen op hun eigen niveau kunnen oefenen met de lesstof. Als het programma merkt dat een kind meer aan kan gaat het direct met de kinderen mee met moeilijkere opdrachten, en andersom gaat het een stapje terug als een kind moeite heeft met de stof. Het programma maakt dagelijks per kind een analyse voor de volgende dag. Leerkrachten hoeven minder correctie- en nakijkwerk te doen, ze kunnen de lesvoorbereidingen meer tijd geven en meteen zien of hun uitleg van de lesstof voldoende was of niet. En het maakt het makkelijker voor de leerkracht om kinderen in de klas op hun eigen niveau de lesstof te laten oefenen. Overigens heeft alleen de leerkracht inzicht in de analyses en resultaten van het programma, dit wordt niet met de kinderen of met de ouders gedeeld. Het is puur een hulpmiddel bij het lesgeven.

Drie leerkrachten hebben al ruime ervaring op andere scholen opgedaan en er volgt nog verdere scholing in de komende maanden.

Tabletonderwijs
Deze methode wordt ook wel “tabletonderwijs” genoemd, maar in dit geval worden er door OBS Slingerbos geen tablets maar laptops voor aangeschaft: 140 Chromebooks worden binnenkort bezorgd op de school. Het voordeel hiervan is, dat er een toetsenbord bij zit waardoor er bijvoorbeeld werkstukken mee gemaakt kunnen worden.

Het beste van twee werelden
De chromebooks gaan niet mee naar huis maar blijven op school. Daar worden ze opgeborgen in verrijdbare laadkasten die op slot kunnen. Ze worden in de ochtend gebruikt door de groepen vijf tot en met zeven; in de middag mogen andere groepen er ook gebruik van maken. Uiteraard blijft naast deze digitale methode de traditionele methode bestaan: kinderen blijven schrijven met pen op papier, het is én typen én schrijven. De school biedt de kinderen hiermee het beste van twee werelden!

Het streven van OBS Slingerbos is om na deze pilot de groepen 4 en 8 ook te faciliteren met digitaal adaptief onderwijs.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top