Slagwerkgroep Sempre Crescendo neemt deel aan Slagwerkdag in Huissen

  • Geplaatst op 14 oktober 2019
slagwerkgroep xx

Na voor de zomer meegespeeld te mogen hebben met Deventer Op Stelten, was het op zaterdag 5 oktober tijd voor een nieuwe uitdaging voor de slagwerkgroep van Sempre Crescendo uit Diepenveen. De slagwerkgroep Stedelijke Muziekvereniging Huissen organiseerde voor de vierde keer een slagwerkdag.

Bussen vol slagwerkinstrumenten
Deze keer was de Diepenveense slagwerkgroep samen met die van Koninklijke Muziekvereniging Apollo de Wijk uitgenodigd. Na een warme ontvangst in Huissen was het tijd om de bussen vol met slagwerkinstrumenten uit te laden. Het was direct zichtbaar dat elke slagwerkgroep ander soort muziek maakt.

Drie slagwerkgroepen
Bij SMH en Apollo voert vooral de melodielijn de boventoon. Zij maken dan ook veel gebruik van melodische slagwerkinstrumenten, zoals xylofoons en marimba’s. De slagwerkgroep van Sempre Crescendo daarentegen focust zich op het ongestemde slagwerk, waarbij zij niet spelen met duidelijke toonhoogtes, maar meer de nadruk leggen op het ritme. Toen al het instrumentarium klaar stond, gingen de drie groepen in een ontspannen sfeer samen repeteren voor de gezamenlijke finalestukken van het concert. De groepen konden zich goed op elkaar afstemmen en de muziekpartijen zaten er dan ook snel in. Na stevig gerepeteerd te hebben was het tijd voor een gezamenlijk drankje en te genieten van het stamppotbuffet.

Veel variatie in slagwerk
Vanaf 7 uur begon de zaal vol te lopen met publiek en kon het concert beginnen. SMH, een gemengde groep van kinderen en volwassenen, opende het concert met een breed repertoire vol met swingende melodieën. Daarna was onze slagwerkgroep van Sempre Crescendo aan de beurt. Ze zijn een jonge groep van klein formaat en maakten muziek waar iedereen in het publiek op mee kon dansen. Ze waren zelf zeer tevreden over hun optreden en mochten na afloop veel complimenten in ontvangst nemen. Als laatste trad KMAW op, een groep met een groot aantal slagwerkers en een brede verzameling aan melodische instrumenten. Deze instrumenten beheersen ze erg goed en hier kwamen dan ook mooie concertstukken uit, van filmmuziek tot ABBA.

Gezamenlijk finalespektakel
Het was opvallend hoe verschillend elke vereniging is qua muziekkeuze en in hun gebruik van het instrumentarium. Zo kan elke vereniging van elkaar leren en elkaar inspireren. Tot slot kwamen alle groepen bij elkaar om het concert af te sluiten met twee spectaculaire finalestukken. Het is mooi om te zien hoe drie verschillende slagwerkgroepen die nooit eerder hebben samengewerkt, binnen een dag als één groot slagwerkensemble een optreden neer weten te zetten.

Samenwerking en gedeelde passie
Dat was ook het bijzondere aan deze dag: ondanks dat niemand elkaar aan het begin van de dag kende, bouwde men door een gezamenlijke passie voor het slagwerk snel een band op. Zo’n dag is een toegankelijke manier voor slagwerkers om anderen te ontmoeten die dezelfde liefde delen voor het slagwerk en om samen gezellig muziek te maken. Voor alle deelnemende slagwerkers was het een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar!

Tekst: Anne-Marijn Veen

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven