She’s fit ontmoet Stichting Thuis Sterven
- Geplaatst op 11 april 2024
- In Nieuws
Al jaren sport ik met veel plezier bij Hart for Her, al vanaf de tijd dat we nog in het oude Rabo gebouw zaten. Tegenwoordig in het Kulturhus, en sinds kort onder de nieuwe naam She’s fit!
Ik werk ook alweer jaren als coördinator bij Stichting Thuis Sterven, en mocht onder de sporters van She’s fit aandacht vragen voor het werk van de stichting.
Op dinsdag en woensdagmorgen 9 en 10 april hadden mijn collega Gabrielle en ik ons geïnstalleerd in de gang voor de ingang van She’s fit. Veel sportvrouwen kwamen even praten en hadden belangstelling, op dinsdag wel 30 en op woensdag nog meer!
Onze stichting biedt al meer dan 35 jaar terminale nachtzorg door vrijwilligers bij mensen thuis. Er zijn nog veel mensen die van dat bestaan niet hebben gehoord. Misschien ook logisch als je nooit in je familie of omgeving een ongeneeslijk ziek en stervend persoon hebt gekend. Daarom was het fijn dat we er aandacht voor konden vragen, ook omdat we vanwege het op leeftijd raken van een aantal vrijwilligers nieuwe mensen van harte welkom heten!.
Momenteel hebben we 22 vrijwilligers, ⅓ daarvan zijn mannen en ⅔ vrouwen, bijna allemaal 55 plussers. Iedereen heeft een andere achtergrond, en enkelen hebben in de zorg gewerkt. Die zorgachtergrond is wel handig, maar niet echt noodzakelijk.
De vrijwilligers zijn vervangende mantelzorgers, dus verrichten geen verpleegkundige handelingen. Ze worden eerst uitgebreid geschoold en ingewerkt. Een cursus van 6 dagdelen met aandacht voor de praktische zorg, maar ook informatie over het stervensproces, rouw, euthanasie en palliatieve sedatie is een vast onderdeel van het vrijwilliger worden.
Het werk van een vrijwilliger houdt in dat je een hele nacht van 23 tot 7 uur bij de zieke in de buurt blijft en voor hem of haar zorgt. Dat geeft de mantelzorger de gelegenheid om lekker te slapen en even bij te tanken. Soms geef je de zieke een slokje water of schud je een kussen op, soms heb je een gesprek. Vaak slaapt de zieke de hele nacht en waak je voor het geval er wat nodig is.
Ook biedt de vrijwilliger een luisterend oor aan de mantelzorger, die je meestal opvangt bij binnenkomst en wegwijs maakt. De nacht vinden veel van onze vrijwilligers bijzonder; het is stil, je zorgt voor rust, de sfeer is anders en als bijkomend voordeel : je ziet mooie zonsopkomsten in de zomer. Maar het moet wel bij je passen, sommige mensen kunnen niet goed een hele nacht wakker blijven..Ook is het nodig dat je een evenwichtig persoon bent met invoelend vermogen.
Het werk is beslist anders dan dat van een vrijwilliger in een hospice.
Een vrijwilliger die thuis waakt, is de hele nacht 1 op 1 met de zieke, schat zelf in wanneer een dokter moet worden gebeld of wanneer het tijd is om de familie te bellen als het overlijden er bijna is. Uiteraard kan een vrijwilliger altijd terugvallen op de thuiszorg of de coördinator van de stichting, maar je moet een zelfstandig persoon zijn die die houdt van alleen werken en niet bang is om alleen beslissingen te nemen.
In het hospice zijn vrijwilligers ondersteunend aan een team bijv door huishoudelijke taken en niet eindverantwoordelijk voor fysieke zorg, ze werken veelal overdag en hebben minder contact met de zieke. Want overdag is er ook vaak familie aanwezig. Er is voor de vrijwilliger altijd hulp van een professional in de buurt om op terug te vallen.
Dit zijn belangrijke aspecten in de afweging van een keuze voor het werken als vrijwilliger voor thuiswaken of hospice.
Vrijwilligers bij onze stichting geven zelf aan hoe vaak ze een nacht beschikbaar willen zijn. Sommigen willen graag vast worden ingeroosterd zodat ze het kunnen inpassen in hun agenda, anderen willen liever gebeld worden als het nodig is. Gemiddeld waken vrijwilligers 1 nacht per 2-3 weken. Sommigen iets vaker, anderen iets minder vaak. Het minimum is wel 1 nacht per maand.
10 x per jaar is er een bijeenkomst met alle vrijwilligers, waarbij situaties waarin is gewaakt worden besproken om van elkaar te leren. Ook zijn er 2 x per jaar gezamenlijke activiteiten.
Onze vrijwilligers krijgen voor hun werk enorm veel waardering van zowel de familie van de cliënten als cliënten zelf.
Heb je belangstelling om vrijwilliger te worden, bel dan met mij of mijn collega Gabrielle. Ook kun je wellicht mensen in jouw omgeving attenderen op de stichting en haar werk. We hopen dat het enkele nieuwe vrijwilligers oplevert!
Hartelijke groet mede namens Gabrielle Disselhorst, coördinator STS (06-22 91 70 27)
Inge Hoeksema, coördinator STS, en tevens sporter bij She’s Fit.(06- 51 56 56 58)
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.