Samenwerking Stichting Hart voor Diepenveen en vereniging EHBO-Diepenveen

  • Geplaatst op 24 februari 2018
IMG_7699-2

Onlangs zijn de stichting Hart voor Diepenveen en de vereniging EHBO-Diepenveen overeengekomen, dat de EHBO de cursussen Reanimatie/AED voor de vrijwilligers van Hart voor Diepenveen gaat verzorgen.

De stichting Hart voor Diepenveen is opgericht in 2008 en heeft als doelstelling slachtoffers van een hartstilstand een grotere kans op overleven te bieden. Enerzijds zorgt de stichting dat er voldoende AED’s in Diepenveen hangen op dag en nacht toegankelijke plaatsen – inmiddels hangen er in en rond Diepenveen 13 AED’s in meestal gele kasten die dag en nacht toegankelijk zijn. Anderzijds moeten er voldoende vrijwilligers (burgerhulpverleners) zijn die kunnen reanimeren en snel ter plaatse kunnen zijn bij een slachtoffer met een hartstilstand. Die vrijwilligers kunnen zich registreren in het systeem HartslagNu.nl. Dit systeem wordt bediend via de alarmcentrale 112 en roept vrijwilligers op via hun smartphone die in de buurt van een slachtoffer met een hartstilstand zijn. Een deel gaat rechtstreeks naar het slachtoffer en het andere deel wordt langs een AED gestuurd.
Hart voor Diepenveen organiseerde de Reanimatie/AED-cursussen, één avond per jaar, de afgelopen jaren in eigen beheer, maar wil dit met het oog op de toekomst liever structureel ergens onderbrengen.

De EHBO-Diepenveen bestaat al sinds 1951 en organiseert van oudsher een jaarprogramma voor het behalen van het Eenheidsdiploma EHBO met een examen en jaarlijks een aantal bijscholingslessen. Met de komst van het reanimeren is deze vaardigheid ook in het jaarprogramma opgenomen. Mensen willen echter niet altijd de hele EHBO-cursus volgen, maar alleen het gedeelte over reanimeren en het gebruik van een AED. Sinds enkele jaren biedt de EHBO dit gedeelte dan ook als aparte cursus aan van één avond.

Op de inwoners van een dorp als Diepenveen komt het misschien wat vreemd over als twee partijen min of meer dezelfde cursus aanbieden. Daarom hebben Hart voor Diepenveen en de EHBO nu toenadering gezocht en gaat de laatste de cursussen Reanimatie/AED verzorgen. De vrijwilligers zijn hier al van op de hoogte gesteld. Het beheer van de AED’s blijft in handen van Hart voor Diepenveen.

De voorzitters Hans Tiebot van Hart voor Diepenveen en Eric Klein Nagelvoort van de EHBO-Diepenveen zijn blij met deze stap en hopen dat deze samenwerking op termijn leidt tot meer efficiency en meer opgeleide vrijwilligers.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven