Regenwater en de tuin

raindrops-on-leaf-1379166 x

Vandaag regende het gelukkig. Gemiddeld komt dat zo eens in de tien dagen voor. Soms heel lang niet. Per jaar valt er zo’n 80 centimeter. De prognose is dat het onregelmatiger zal gaan worden door klimaataanpassing. Of heel veel tegelijk of lange tijd heel weinig. Dus is er werk aan de winkel om de beplanting in je tuin te helpen.

Hemelwater in de ton
Voor de rekentalenten onder ons: stel er valt zo’n 4-5 centimeter bij een heel stevige bui en 1-2 centimeter bij een meer doorsnee bui. Per vierkante meter dak van je woning of schuur weet je dan hoeveel liter water erop valt (trek er 25 procent af bij cementpannen, want die zuigen ook water op en op platte daken blijft altijd wat water liggen). De gebruikelijke regentonnen hebben een inhoud van zo’n 350 liter. Maar er zijn ook kleinere en grotere (regenzuil van 400 liter).

Vijver of moerasgebiedje
Met één of meer van die regentonnen voorkom je overbelasting van het rioolstelsel. Koppel de regenpijp af en als de ton vol is, laat je de rest gewoon je via een ingegraven afvoerpijp de tuin in stromen (wel uit de gevel van je huis blijven). Of maak in de tuin bijvoorbeeld een kleine grintbedding, waarin het water wegzakt. Of laat water stromen naar een ingegraven cementkuip die je als vijvertje laat begroeien of leg een moerasgebiedje aan. Eens in de tijd een beetje extra water in de tuin is toch niet erg?

Te diep grondwater
Ons grondwater zit bij ons zeker een meter diep en daar kunnen planten en struiken niet bij. Die moeten het hebben van regenwater en van humusrijke grond die regenwater langer vasthoudt. De droogte van 2018 ijlt nog na. Het grondwaterpeil is onvoldoende gestegen. Geef je struiken in de tuin nu extra water, zeker nieuwe aanplant. Anders verdrogen met name de haarwortels en loopt het slecht af met die planten. Je geeft geen drinkwater natuurlijk, maar regenwater. Ook helpt het om preventief compost (= humus) op te brengen in de tuin en dat licht onder te werken.

Geen verspilling van drinkwater
Dit bericht is ook bestemd voor de familie die vorig jaar met drinkwater de gevel bespoot om de zaak koel te houden. Een groene tuin wordt een stuk minder ‘heet’. Houdt liever je hoofd ‘koel’ en denk even na wat je met je regenwater kan doen. Verder hoop ik op invoering van een forse drinkwaterbelasting voor ‘grootverspillers’; van ons kostbare drinkwater.


Regenwaterzuil

Tekst: Jan Weggemans, Groei en Bloei

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven