Platform Natuurlijke Veehouderij schoolt Afrikaanse atleten: leren over koetjes en kalfjes

  • Geplaatst op 17 juni 2019
IMG-20190617-WA0012 x

Veertien Afrikaanse atleten, die meededen aan de negentiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon op zaterdag 15 juni, kregen na het lopen van de halve marathon een driedaagse opleiding natuurlijke veehouderij aangeboden.
Platform Natuurlijke Veehouderij gaat met de atleten op bezoek bij een viertal Overijsselse melkveehouders, waaronder familie Harmelink in Diepenveen, om zo kennis en ervaring te delen.


Persconferentie voorafgaand aan de Zwolse Halve Marathon.

Rondleiding en training ‘koesignalen’
De deelnemende Afrikaanse atleten verblijven tijdens het programma in het Overijsselse Heeten. Vanuit daar bezoeken ze drie melkveehouders die zijn aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust, in Olst, Raalte en Diepenveen. Ook staat een bezoek aan de Zwolse Stadslanderijen en een workshop kaasmaken bij boerderij De Huppe op het programma. Het programma is erop gericht de atleten, die in Afrika kleinschalige melkveehouderijen bezitten, te leren omgaan met belangrijke uitdagingen zoals diermanagement en voeding, fokkerij en melkkwaliteit. Bij familie Harmelink krijgen de atleten een rondleiding én volgen ze een training ‘koesignalen’.


Henk Harmelink staat naast dierenarts Erna Post die de training koesignalen verzorgt.

Atleet én boer
Het idee voor dit programma is ontstaan nadat de Keniaanse topatleet Richard Mengich, winnaar van drie edities, vertelde dat hij atleet én boer is. Het prijzengeld dat hij her en der bij elkaar loopt, investeert hij in zijn melkveehouderij. Door het prijzengeld van een marathon is hij in staat een nieuwe gezonde koe aan te schaffen. Het Nederlandse management van de hardlopers bevestigt dat een koe voor heel veel Afrikaanse atleten zeer waardevol is. “Een koe voorziet de atleten en hun familie in levensonderhoud en daarom is de koe in landen als Kenia een duurzame bron van inkomsten.”

Innovatief en duurzaam boeren
Platform Natuurlijke Veehouderij biedt het educatieve programma aan in opdracht van Stichting Halve Marathon en het agro & food programma van de Provincie Overijssel. “Wij zetten met dit opleidingsprogramma in op het delen van onze kennis over innovatief en duurzaam boeren – en de lessen die we de afgelopen decennia hebben geleerd”, aldus Katrien van ’t Hooft, trekker van het Platform Natuurlijke Veehouderij; vanuit het bedrijf Dutch Farm Experience. Door praktische activiteiten aan te bieden hopen de organisatoren dat de Afrikaanse atleten de kennis die ze opdoen in Nederland op hun eigen melkveehouderij in Afrika kunnen toepassen.

De negentiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon stond zaterdag 15 juni 2019 op het programma. Het scholingsprogramma vindt plaats van 16 tot en met 18 juni in De Maathoeve, op drie locaties van Salland Boert & Eet Bewust en bij De Huppe in Zwolle. Voor meer informatie, ga naar: www.natuurlijkeveehouderij.nl.


Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven