Planten van waarde voor vlinder en bij | Plantactie Groene Loper van start

  • Geplaatst op 15 juni 2024
wilde_bosaardbei_Pixab_rechtenvrij

Inwoners van Deventer, Olst-Wijhe en omgeving (dus ook Diepenveen), die hun buurt op willen fleuren en bijen en vlinders willen helpen doen mee aan de plantactie ‘Planten van waarde’. De actie wordt georganiseerd door ‘De Groene Loper Deventer en omstreken’ en maakt deel uit van een provinciale campagne.

Waardplanten zorgen voor het hapje, drankje en onderdak voor hun bezoekers. Het zijn ook kraamkamers. Vlinders bijvoorbeeld leggen hun eitjes op waardplanten en de rupsen eten van de plant. Sommige vlinders zijn zelfs afhankelijk van een of twee soorten waardplanten voor hun voortbestaan!
Estella Franssen (Ulebelt): “De Groene Loper Deventer en omstreken bestaat uit alle groene buurtinitiatieven bij elkaar. De Ulebelt coördineert het netwerk. Samen fleuren we tuinen, geveltuinen, grasstroken en schuttingen op. Zo helpen we vlinders, bijen en andere beestjes overleven en dat is écht keihard nodig! Meedoen is superbelangrijk want zonder bijen en vlinders kunnen wij als mensen simpelweg niet.”

Inheems en biologisch
De Groene Loper ondersteunt buurtvergroeners op allerlei manieren, waaronder de jaarlijkse plantactie. In 2024 kunnen inwoners biologische waardplanten met 80 procent korting en bloembollen met 45 procent korting bestellen. De waardplanten in deze actie zijn inheems, gifvrij en biologisch gecertificeerd. Franssen: “Zo weten we zeker dat ze écht goed zijn voor bijen en vlinders. Van planten uit een regulier tuincentrum kun je dat helaas niet stellen. Daarom halen wij onze planten bij Holsto Tuinen & Buitenleven in Olst en de bloembollen komen van Natural Bulbs. De actie wordt mogelijk gemaakt door Natuur voor Elkaar – de beweging die mens en natuur verbindt in de provincie Overijssel – de gemeente Deventer en het Cultuurfonds.”

Bestellen Plantactie
Hoe werkt het bestellen? Tot 12 september om 12:00u bestel je via Ulebelt.nl/plantacties de bloembollen en/of waardplanten. Je kunt kiezen uit een waardplantenpakket met of zonder een kamperfoelie er bij in. Een pakket kost € 6,50. Op de ophaaldag kies je verder uit een verrassingsmix van de waardplanten. Het is afhankelijk van wat er beschikbaar is maar je kunt denken aan Karthuizer anjer, bosaardbei, echte koekoeksbloem, geel walstro, geel nagelkruid, gulden sleutelbloem en wede. Bestelde pakketten kunnen opgehaald worden op donderdag 26 en vrijdag 27 september van 10:00-13:00 uur op de Ulebelt, Maatmansweg 3 (bij navigatie: Duikerstraat 15).

Alle inwoners van Deventer, Olst-Wijhe en omgeving mogen planten en bloembollen bestellen. Plant ze op een openbaar beleefbare plek, zodat ook andere mensen er van mee kunnen genieten. Ook scholen, speeltuin- en sportverenigingen, zorginstellingen en andere organisaties zijn van harte uitgenodigd om mee te doen. Bestel maximaal twee pakketten maar wil je meerdere waardplantenpakketten verspreiden in je buurt? Dan kan dat ook, in overleg. Franssen: “Wij juichen het toe dat zoveel mogelijk nieuwe mensen – ook die met een kleinere portemonnee – kunnen meedoen!” Wie een buurtactiviteit wil organiseren kan € 350,- budget aanvragen via Burendag.nl. Voor de plantenpakketten én de aanvraag voor Burendag.nl geldt: op is op. Hoe het werkt met de aanvraag, lees je op https://www.ulebelt.nl/groeneloper

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven