Passie voor muziek: vier orkesten speelden afgelopen vrijdag samen in Diepenveen de sterren van de hemel

  • Geplaatst op 25 november 2018
IMG-5075 (2)

Ga er maar aan staan! Het is een hele klus om een concert met vier orkesten te organiseren. Maar wat was het een feest, het enthousiasme spatte er afgelopen vrijdagavond vanaf.

Om 19.30 uur stonden we al in de rij om naar binnen te gaan. 550 uitverkochte zitplaatsen in de gymzaal van het Kulturhus. We werden verwelkomd door de slagwerkgroep van Sempre Crescendo. Spelend in de opgezette muziekkoepel was dat al een spetterend begin. Nadat onze kaartjes waren gescand, konden wij onze jassen afgeven in de garderobe. Tussen de boeken van de bieb. De kleine zalen in het Kulturhus waren omgetoverd tot een grote foyer.

Na de koffie op naar de zaal. De gymzaal was veranderd in een grote orkestzaal. Hier was ruim plek voor de 180 musici.

Voor de pauze
Terug naar de muzikale roots, dat was de opzet van deze avond. Veel musici komen onder andere van de plaatselijke harmonieën. Dit concert verbond de amateur en de professional.

Voor de pauze lieten de drie harmonieorkesten, 110 musici sterk, van zich horen.

Naast Sempre Crescendo waren dit Muziekvereniging Eendracht uit Colmschate en Stedelijk Orkest Lebuïnus uit Deventer. Onder leiding van, afwisselend, hun drie dirigenten. Erg mooi was het Concerto for Trombone. In dit muziekstuk werd de solist José Luna Agudo, jong talent, op zijn trombone begeleid. Hij kreeg na afloop een overweldigend applaus.

Ook werd het stuk Lebuïnus ex Daventria gespeeld. Geschreven door de componist Peter Kleine Schaars. Hier wordt het verhaal verteld van de monnik Lebuïnus. Hoe hij in Deventer belandde en een kerk stichtte. Het kabbelende water van de IJssel was onder andere hoorbaar naast wapengekletter en het geluid van hardwerkende timmerlui.

Het vervolg
Op enorme tafels en stonden in de pauze allerlei drankjes klaar. Toen die waren genuttigd, werd het programma overgenomen door het Orkest van het Oosten onder leiding van Joost Smeets, de man die dit alles in gang heeft gezet. Bekende stukken zoals de: ouverture Semiramibe van Rossini, Dichter und Bauer en delen uit Carmen’s suite 1 en 2 van Bizet werden gespeeld. Bij Carmen kregen de drie dirigenten van de harmonieën, de gelegenheid om op de bok te staan. Ieder op zijn of haar manier.

Tijdens de finale speelden de harmonieorkesten samen met het Orkest van het Oosten een Pas de Deux. Speciaal voor dit moment geschreven door de Nederlandse componist Carl Wittrock. Een première! Een groot feest om hier te horen hoe amateurs en professionals samen met passie muziek kunnen maken. Een staande ovatie was het gevolg!

Dit smaakt naar meer
De vlekkeloze organisatie in een ontspannen sfeer, roept de wens op: dit smaakt naar meer. Het Kulturhus is met zijn gymzaal ruim genoeg voor grootse evenementen. Hof van Salland kan met haar organisatie de catering aan. Natuurlijk zijn er veel vrijwilligers in touw geweest, is het organiseren een klus en zijn sponsoren nodig. Maar het publiek is er klaar voor, want ik heb nog nooit zoveel applaus gehoord tijdens een concert.

 

Tekst:  Jaco Remmelink, foto: Joke Remmelink

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven