Paddentrek in Diepenveen geeft voorjaar aan!
- Geplaatst op 14 maart 2018
- In Nieuws
In het vroege voorjaar ontwaken duizenden padden, maar ook kikkers en salamanders, uit de winterslaap. Ze willen dan naar hun geboortewateren om zich voort te planten. Het schone water leent zich daar uitstekend voor. Poelen, slootjes en natuurlijk de Diepenveens Zandwetering zijn in trek. Binnenkort kunnen wij ons weer verbazen over klonten kikkerdril en eisnoeren van padden.
Paddentrek
Om bij water te komen, moeten de padden op reis want ze wonen in het bos. Als het vochtig genoeg is en de temperatuur naar hun zin, gaan ze bij schemer massaal op pad. Daarbij trekken ze zich niets aan van de door ons aangelegde obstakels, zoals wegen en fietspaden. Dit levert veel platte padden, kikkers en salamanders op in heel Diepenveen. Vaak zijn ze aangereden of hebben ze de windvlaag, afkomstig van het snel rijdende verkeer, niet overleefd.
Vrijwilligers helpen de padden oversteken
Om de padden een beetje te helpen, helpen vrijwilligers van de IVN-werkgroep Paddentrek Deventer de padden met oversteken. Zij houden vanaf 2007 ook bij hoeveel padden zij overzetten. Inmiddels zijn de oorspronkelijke drie gebieden in Deventer waar dit wordt gedaan, uitgebreid tot acht hoofdlocaties. In Diepenveen zetten vrijwilligers zich al meer dan 10 jaar zich in. De plek in Diepenveen waar dit wordt gedaan, is langs de Oranjelaan tussen de Molenweg en de Draaiomsweg. Dit gebeurt in de avondschemering. Omdat het gevaarlijk werk is, tijdens het drukke verkeer in de spits, zijn paddenlopers goed zichtbaar met hun zaklampen en lichtgevende hesjes.
Meer informatie
Bent u nieuwsgierig geworden naar de Diepenveense amfibieën, paddentrek in het algemeen of de activiteiten van de IVN-werkgroep Paddentrek Deventer of Diepenveen? Neem dan contact op met de werkgroep via dit aanmeldformulier of op facebook. Voor een introductie of excursie kunt u contact opnemen met Annette Linnartz, coördinator Paddentrek Diepenveen en poeleninventarisatie RAVON. De Paddentrek Diepenveen duurt gemiddeld vier weken. Dus wees er snel bij, zonder hard te rijden. Bij voorbaat dank!
Tekst: Annette Linnartz. Foto’s: IVN (grote foto), Annette Linnartz en Klaartje Arntzen
Interessant? Deel het artikel
Adverteerders
Ook interessant
Agenda
Nieuwsbrief
DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.