Paasvuren in Diepenveen, een oude traditie.

  • Geplaatst op 12 maart 2018
78f78800-1e1c-4cab-a98a-ae6fc6c3c6f6

Eerste of tweede Paasdag worden traditiegetrouw weer paasvuren aangestoken. Op meerdere plaatsen in ons dorp zie je al weer dat hout en takken worden verzameld om op 1 april een grote bult snoeihout te hebben, die niet onderdoet voor die van de buren.

Het aansteken van een paasvuur is een oud gebruik met een voorchristelijke oorsprong. Het paasvuur zou voor vruchtbaarheid zorgen. Er werd omheen gedanst en gedronken. In de 17e eeuw probeerden protestanten de paasvuurtraditie tevergeefs te verbieden. Nu wordt het gezien als het licht van Pasen, het licht der wereld.

Op dit moment zien wij alleen al langs de Randerstraat drie paasvuren ontstaan, welke besloten zijn. Ook is er dit jaar weer een groot paasvuur op het landgoed Spijkerbosch te Boskamp. Het grootste paasvuur is van 2012, toen men in Espelo een bijna 46 meter hoge paasbult bouwde. Drinken bij het vuur doet men nog wel, maar ik geloof niet dat er nog wordt gedanst.

Jaco Remmelink

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven