Diersporen. Over Naya, de wolvin die dichtbij Diepenveen was
- Geplaatst op 15 december 2020
- In Nieuws
Tom Dekker, Diepenvener en IVN gids, gaat ons meer vertellen over diersporen. Soms loop je in de omgeving van Diepenveen en zie je een afdruk van een poot, denk je dan ook wie of wat heeft hier gelopen? Tom neemt ons mee in het herkennen van de diersporen. Welk dier woont hier en zie je niet? Was het een hond of een ree? Hij vertelt meer over de dieren, hoe ze leven, wat ze eten en dergelijke. Dus kijk om je heen wat je speurt en met regelmaat op de website!
Tom Dekker: Het was rond de kerst in 2017 dat ik gebeld werd door mijn sporenvriend Jeroen Kloppenburg. Er waren mogelijk sporen gevonden van een wolf in Luttenberg (ca. 25 km van Diepenveen). Dat was gaaf, maar tegelijk ook balen. Ik was namelijk op dat moment bij mijn moeder in Eindhoven. Voor het bezoeken van de vindplek samen met Jeroen had ik op dat moment geen tijd.
Sporenonderzoek
Later is gebleken dat het ging om de wolf Naya. Een wolvin die vanuit Duitsland door Nederland is gelopen, om vervolgens in België te eindigen. Deze wolvin had een zender om, en met de gegevens van de zender kon men de route die het dier heeft afgelegd herleiden. Wat blijkt, deze wolvin is niet ver van Diepenveen geweest. En na deze wolf zijn er nog meer wolven geweest die dezelfde route hebben gevolgd vanuit Duitsland naar Nederland. Door sporenonderzoek heeft men kunnen achterhalen waar de wolven vandaan zijn gekomen.
De prenten (sporentaal voor een afdruk van de voet) van een wolf zijn compact, die van een hond vaker wat rond (tenen staan meer uit elkaar). Een wolf loopt langer rechtuit, en een hond wat speelser.
Herkennen van sporen
Op het moment dat ik voor het eerst zo’n dierspoor vindt, geeft dat een geweldig gevoel. Het voelt als een ontdekkingsreiziger die een plek ontdekt waar nog nooit iemand is geweest. Dat gaat nooit vervelen!
Sporen van wolven met enige oefening wel te herkennen. En als we het over sporen hebben, dan hebben we over loopsporen, maar natuurlijk ook bijvoorbeeld uitwerpselen (poep), vraatsporen en krabsporen. Je kunt wolven zelfs opsporen door je neus te gebruiken, want hun urine (de plas) heeft een kenmerkende geur, die je niet snel vergeet.
Daarover later zeker meer. Op de website van Weylin tracking (www.weylintracking.nl) vind je meerdere blogs over wolven en hun sporen.
De komende tijd zal ik elke week jullie in deze blog iets vertellen over diersporen. Daarin zal ik een spoor behandelen, en ik zal jullie ook wat tips bij proberen te brengen om zelf op pad te gaan. Je mag ook gerust met me contact opnemen als je vragen hebt. Behalve over sporen van de wolf, zal ik ook alledaagse sporen behandelen. Sporen die je bij je eigen huis kunt tegenkomen. En als je daarover leert, ga je zo ook meer zien. Je gaat het zien als je het doorhebt…
Informatie
Tom Dekker, mailadres: tom@weylintracking.nl
Meer weten over wolven in Nederland en België: www.wolveninnederland.nl , www.welkomwolf.be
Lees ook het boek van Diepenvener Erwin van Maanen over de wolf: De wolf is terug
Meer weten over diersporen:
www.diersporengids.nl of www.weylintracking.nl (op deze laatste site staan in de blog meerdere verhalen over wolvensporen)
Facebook: www.facebook.com/groups/diersporen, Instagram: @weylintracking