Onthullen plaquette bij graven van de zusters van Sparrenheuvel

  • Geplaatst op 6 december 2020
Foto Harry Mulder

Op 5 december om 11:00 uur is op begraafplaats Tjoenerhof een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de vierendertig zusters van de Congregatie De Kleine Zusters van de Heilige Joseph uit Heerlen die daar liggen begraven.

De nonnen brachten hun oude dag in Diepenveen door, hielpen tot op hoge leeftijd op Sparrenheuvel mee in de verzorging en waren graag gezien in het dorp. Ze stonden mede aan de wieg van het huidige Woonzorgcentrum Sparrenheuvel.
De plaquette geeft uitleg over de graven en de onthulling werd namens de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving uitgevoerd door Arie Koldeweij en Lamberthe de Jong.
Overige aanwezigen waren Jan Helderman, voorzitter van de Historische Vereniging, Wilbert Derksen, auteur van het boek ‘De zusters van Sparrenheuvel’ uit 1999 en de dames Jozé van Ommen en Carla Krijt die vele jaren nauw met de zusters te maken hebben gehad.

Het bestuur van de Congregatie kon niet aanwezig zijn maar heeft haar dankbaarheid en waardering uitgesproken voor dit initiatief.
Iets meer dan een jaar geleden leek het erop dat de graven zouden worden geruimd. Met name door het bezwaar van Arie en Lamberthe tegen de ruiming, dat door de Congregatie werd ondersteund, besloot de gemeente Deventer hiervan af te zien. Het idee voor een plaquette ontstond toen, werd overgenomen door de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving en is nu dus gerealiseerd.
De zusters werden vanaf 1973 tot 1999 begraven op een eigen hoekje van de begraafplaats.
Aan een aanvraag om de gravengroep tot gemeentelijk monument te verklaren wordt nog gewerkt.

Foto’s: Harry Mulder

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top