OBS Slingerbos is officieel ‘Beweeg Wijs’

  • Geplaatst op 27 september 2018
PHOTO-2018-09-21-15-56-09

Deventer is dit jaar, samen met vier andere steden, van 15 t/m 20 september Hostcity van de Nationale Sportweek 2018. Paulien Lubbers, die werkt als Sport- en Beweegcoach bij Sportbedrijf Deventer, stond tijdens deze Nationale Sportweek actief op het podium te dansen om zoveel mogelijk kinderen in beweging te brengen. Maar ook is ze te zien op het OBS Slingerbos als coach Beweeg WIJS!!

Gymles op het schoolplein
Paulien (26) volgde de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (CALO) in Zwolle en werkt sinds twee jaar geleden via Sportbedrijf Deventer elke donderdag als Sport- en Beweegcoach bij OBS Slingerbos. Slingerbos kiest er sinds vorig jaar voor om de tweede gymles van de kinderen buiten op het schoolplein te laten plaatsvinden. Hierbij is bewust gekozen voor de methode Beweeg Wijs, een landelijke methode waarbij buiten spelen, samenwerken en met plezier bewegen centraal staat.

Kinderen kiezen in welke kleur ze willen spelen
‘Beweeg Wijs’ maakt gebruik van gekleurde belijning op het schoolplein om het bewegen vorm te geven. Paulien, die een cursus volgde bij Beweegwijs, begon vorig jaar mei ’17 met de betekenis van alle kleuren uit te leggen aan de kinderen van Slingerbos. Kinderen mogen namelijk zelf kiezen in welke kleur ze spelen. In een blauw vak speel je alleen. In het gele vak speel je spellen waarbij je op je beurt moet wachten en waarbij je om de beurt mag laten zien wat je kan, zoals hordes springen. Daarbij zijn er ook wachtvakken getekend, dat werkt heel goed, vertelt Paulien. In het oranje vak draait het om “Samen delen, samen spelen”. Bijvoorbeeld tikkertje of vies & lekker waarbij samen spelen voorop staat. Ook kun je in deze kleur bijvoorbeeld samen tennissen, je telt de punten bij elkaar op. Spellen waarbij je wint of verliest doe je namelijk, meestal in partijvorm, in het rode vak. Dat maakt het ook de moeilijkste kleur, waarbij altijd een leraar of een juniorcoach aanwezig is. In het groene vak draait het om samenwerken, bijvoorbeeld door het spel met een parachute te spelen, die alle kinderen vasthouden en een tent proberen te maken. Aftellen 3…2…1…GO!

Uiteraard zijn er ook chill- zones op het schoolplein waar kinderen zichzelf kunnen vermaken; niet het hele schoolplein is namelijk Beweeg Wijs. En dat is ook het fijne van dit systeem: niets is verplicht, Beweeg Wijs is een keuze waarbij kinderen zelf kunnen kiezen in welk vak ze spelen. Door het gebruik van de kleuren zijn voor iedereen ook de bijbehorende regels duidelijk en zijn ze zich meer bewust op het schoolplein.

Toen de kinderen op het Slingerbos eenmaal gewend waren aan de kleuren is na de herfstvakantie van 2017 de methode Beweeg Wijs ingevoerd. Paulien maakt sindsdien elke week een PowerPoint presentatie voor de kinderen waarin de spellen van die week worden uitgelegd. In dit weekprogramma komen telkens verschillende bewegingsvormen terug: de ene keer mikken en gooien, de andere week rennen en tikken, waarbij je aan het einde van het schooljaar alle bewegingsvormen hebt gehad. Het is een heel divers aanbod van spellen, waarbij heus niet alleen gebruik wordt gemaakt van blokjes en ballen, zegt Paulien. Zo is er door de lokale fietswinkel een partij oude fietsbanden geschonken, waar nu dankbaar gebruik van wordt gemaakt bij de spellen, en ook heeft ze via garages in de omgeving oude autobanden gekregen die met name bij de kleuters enorm populair zijn.

Juniorcoaches uit groep 7 & 8
Paulien werkt trouwens niet alleen: de Beweeg Wijs methode werkt met juniorcoaches uit groep 7 & 8. De juniorcoaches herkenbaar aan de felgekleurde hesjes. begeleiden de kinderen bij de spellen. Op maandagochtend 10 september is het nieuwe schoolplein feestelijk geopend met het ‘Schoolpleinfeest’. Het schoolplein heeft de afgelopen maanden namelijk een make-over gekregen. Er is een heus natuurspeelplein gemaakt en de Beweeg Wijs-belijning is met speciale felgekleurde verf permanent op het schoolplein aangebracht. Dat scheelt stoepkrijten, lacht Paulien.
Die belijning bevat onder andere een raceparcours met parkeerplaatsen op het kleuterplein, een echte estafettebaan en een rekenveld waardoor de rekenles nu buiten kan plaatsvinden.
Bij de opening sprak directeur Steven Diepeveen lovende woorden, er werd een boom geplant en vervolgens startte het Schoolpleinfeest dat de hele ochtend duurde. Kinderen speelden 18 verschillende spellen rondom de school begeleid door de leerkrachten en hulpouders.

Wat is eigenlijk het populairste spel onder de kinderen?
Paulien antwoord meteen: “Kingen”! Dat is een “rood” spel met een stuiterbal, maar ook “levend pingpong” is favoriet, waarbij op een groot veld pingpong wordt gespeel met een enorme yogabal, of “sumoworstelaar-tikkertje”, pacmen of…

Paulien zei het al: “We maken echt niet meer alleen gebruik van ballen en blokjes tegenwoordig!”

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven