Natuurspeelplek de Heemtuin, kom eens kijken of help ons mee!

  • Geplaatst op 10 maart 2021
heemtuin

Aan de Nieuwe Aanleg, tussen deze straat, weilanden en de voetbalvelden van DSC, ligt een klein stukje groen. Ben je daar wel eens binnengelopen? Daar ligt natuurspeelplek de Heemtuin en een rondje door dit parkje is zeker de moeite waard.

Spelen in een Heemtuin?
Een Heemtuin is een tuin of parkje waar soorten groeien die van nature in het gebied voorkomen, inheemse soorten. Door de poel en de bult ernaast is een variatie aangebracht in vochtigheid van de grond, en zo is er naast bos een stuk grasland. In 2014 is er dankzij een initiatief van dorpsgenoten een Natuurspeelplek van gemaakt, met leuke natuurlijke speelelementen zoals een wilgentunnel en waterpomp. Nu zijn er nieuwe dorpsgenoten opgestaan die deze speelplek weer in ere willen herstellen. Ook de mooie natuurlijke plekken, de knotwilgen en de stinzenplanten. Dat gaat prima samen!

Word je niet vies in de natuur?
Zeker wel! Kinderen zoeken juist naar plekken die hen prikkelen, hun nieuwsgierigheid en creativiteit aanmoedigen. Vanuit hun oerbehoeftes aan voeding en beschutting, zoeken ze vanuit zichzelf naar plekjes waar ze kunnen schuilen, hutten kunnen bouwen en spelen. Daarbij denken ze iets minder aan hun kleren. Ook kleine kinderen willen op onderzoek gaan, met zichzelf een reis kunnen maken en kleine avonturen beleven. Dat kan allemaal in de Heemtuin. De ouders kunnen op de bankjes de kinderen in de gaten houden, terwijl ze zelf op een bankje of boomstam genieten van de zon of een boekje. Van de natuur kun je ook veel leren als je er speelt. En wie weet zijn er straks weer echte natuurlessen die de scholen hier geven, houden kinderen hun kinderfeestjes of kun je op safari in de poel, samen met een boswachter die je alles kan vertellen over de diertjes die je vangt.

Herstel in volle gang
Het initiatief voor het herstel met een groep vrijwilligers is vlak voor de lockdown begonnen en lag meteen weer stil. Toch is er al een tiental vrijwilligers die hebben meegeholpen. Er is veel gesnoeid en gegraven, je kunt zien aan de hopen groen bij de ingang dat er weer gewerkt is. Ook Het Groenbedrijf en de Gemeente Deventer denken en helpen mee aan de inrichting en het onderhoud. Het is ook een van de weinige speelplekken in deze buurt van Diepenveen.

Klusochtenden, help je ook mee?
Er is nog genoeg te doen, daarvoor is een vaste dag geprikt, de tweede zaterdag van de maand is de klusochtend in de Heemtuin. Kijk hiervoor ook in de agenda van Dorpsplein Diepenveen, daar staat alle datums vermeld. Nu klussen we nog op afstand van elkaar, straks kunnen we hopelijk weer meer samen kletsen, tijdens de koffie want dan komen de mooiste plannen naar boven. Ook de wensen van kinderen spreken voor zich: de grasbult staat nog vol prikkels en een nieuwe waterpomp zou wel heel gaaf zijn! De fase van onderhoud inhalen heeft dit jaar nog nodig, dan hopen we middelen en fondsen gevonden te hebben om ook over te kunnen gaan tot het realiseren van nieuwe ideeën.

Wees welkom
Loop eens lekker door de Heemtuin tijdens je ommetje door Diepenveen. Als je ideeën hebt of wil helpen met onderhoud of op andere manieren, stuur gerust een bericht aan Rik Timmermans rik.timmermans@gmail.com of bel 06 2661 4282.

Voor meer informatie kijk op
https://www.facebook.com/heemtuindiepenveen
https://www.instagram.com/natuurspeelplekdeheemtuin/

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven