Muziekvereniging Sempre Crescendo Diepenveen bestaat 95 jaar

  • Geplaatst op 26 januari 2018
Sempre Crescendo

Tekst en fotografie Harry Mulder

Op 23 januari 2018 was het precies 95 jaar geleden, dat Muziekvereniging Sempre Crescendo uit Diepenveen is opgericht. De oprichtingsvergadering in 1923 vond destijds plaats in café ‘Draaiom’ van G.J. Serris in Diepenveen. De vereniging droeg in eerste instantie de naam D.I.N.D.U.A. oftewel Door Inspanning Nuttig Door Ontspanning Aangenaam. Deze naam is al snel in de vergadering van 5 februari 1923 veranderd in Sempre Crescendo. Deze naam is afgeleid van een vroeger bestaande muziekvereniging. Sinds februari 1923 is de naam van de vereniging verder ongewijzigd gebleven.

Na de oprichting van de muziekverenging moest er van alles gebeuren, waaronder de aanschaf van de broodnodige instrumenten. Geen van de leden kon een noot lezen en er moest dus meteen flink aangepakt worden. Na 5 manden was men zo ver, dat er voor het eerst gezamenlijk gerepeteerd werd. Op 15 september 1923 werden de eerste twee nummers in het openbaar gespeeld.

In de 95 jaren van haar bestaan zijn de leden van Muziekvereniging Sempre Crescendo altijd enthousiast muziek blijven maken. Daarbij heeft de vereniging, zoals te verwachten valt, goede en minder goede tijden gekend. De jaren ’30 van de vorige eeuw waren door de economische crisis en de hoge werkloosheid voor de vereniging en haar leden niet eenvoudig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de activiteiten noodgedwongen op een laag pitje gestaan. Direct na de bevrijding werd de schade goed ingehaald en was de muziekvereniging bij alle festiviteiten in het dorp aanwezig.

Bij Sempre Crescendo zijn in die 95 jaren mooie tradities ontstaan. Zo geven orkest en slagwerkgroep al tientallen jaren een najaarsconcert en ook de oliebollenacties, die inmiddels ook al 65 jaar bestaan, zijn niet meer weg te denken uit Diepenveen. Twee keer per jaar bakken en verkopen de leden van Sempre Crescendo duizenden oliebollen, die in het dorp gretig aftrek vinden.

Op dit moment bestaat de vereniging uit zo’n 70 leden: leerlingen, een jeugdorkest, orkest en de slagwerkgroep. Het jeugdorkest en orkest repeteren op maandagavond in het Kulturhus Diepenveen. De slagwerkgroep repeteert op vrijdagavond.
Niemand maakt muziek zonder ooit een eerste noot gespeeld te hebben. De leerlingen van Sempre Crescendo worden opgeleid door professionele docenten en gaan zodra ze daar aan toe zijn meespelen in het (jeugd)orkest of de slagwerkgroep.
Om zo lang actief te blijven, moet je als vereniging constant met de tijd meegaan. Alleen dan is een vereniging een lang leven beschoren. Ook in dit jubileumjaar zal Sempre Crescendo weer regelmatig van zich laten horen. Fotograaf: Harry Mulder

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven