Met zorg erfdelen in een innovatieve groene oase op Het Nieuwe Veld

  • Geplaatst op 9 juni 2020
webmail

Erfdelers worden ze genoemd, de toekomstige bewoners van Erf Nieuw Veldhuis aan de Boxbergerweg in Diepenveen. Dit voormalig boerenerf wordt op initiatief van IJssellandschap omgevormd naar een groene oase met een woonfunctie.

Een baanbrekende oase waar particuliere bewoners, zorgvragers, zorgverleners én een prachtige kwekerij samen een erf delen en hiermee elkaar versterken en aanvullen. Daarnaast kunnen ook passanten genieten van gemeenschappelijke faciliteiten en de (wandel)verbinding die wordt aangelegd met het dorp Diepenveen.

Krachten bundelen
Stichting IJssellandschap is sinds jaar en dag eigenaar van erf Nieuw Veldhuis. Het melkveebedrijf dat hier gevestigd was heeft langere tijd geleden plaats gemaakt voor tijdelijke particuliere bewoning en Kwekerij Het Nieuwe Veld. Het erf is prachtig gelegen aan de rand van het dorp Diepenveen, bij Deventer en biedt plaats aan een nieuwe aanvullende functie. Daarom is vier jaar geleden het idee ontstaan om het erf te herbestemmen en heeft IJssellandschap samen met de Kwekerij, Humanitas, een aantal particulieren, architectenbureau Studio Groen+Schild en de gemeente Deventer de krachten gebundeld.

Veilige woonplek
Nieuw Veldhuis wordt een dynamische samenleving op erfschaal, waar verschillende groepen mensen samen leven. Met deels in de oude boerderij, 5 woningen voor particuliere huishoudens en 12 woonheden op de plek van de voormalige ligboxenstal waar in samenwerking met een zorgpartij mensen met een vorm van dementie kunnen wonen. Een veilige woonplek midden in de natuurrijke samenleving. De bestaande zorgkwekerij zal haar rol op het erf behouden en mogelijk uitbreiden in een samenwerking met de zorgpartij. Een nieuw te realiseren gemeenschappelijk bijgebouw verbindt de mensen op het erf.

Erf Nieuw Veldhuis momenteel (tijdelijk) particulier bewoond.

Uniek in Nederland
De nu gekozen innovatieve invulling met bewoners die jong én oud, gezond én kwetsbaar samen-leven en waar wonen, werken, opleiding, zorg en recreatie op één natuurrijk erf samen komen, is uniek voor Nederland. De investeringen worden verdeeld tussen IJssellandschap en de erfdelers. Een opsteker voor dit initiatief is de toekenning van de ondersteunende Leader subsidie. Deze is bestemd voor de bouw van het multifunctionele bijgebouw. Ook heeft de Provincie haar vertrouwen in het initiatief toegezegd door het toekennen van een subsidie voor de bouw van het woongebouw en heeft de gemeente Deventer het plan omarmt.

Nieuwe zorgondernemer
Humanitas, die zich in eerste aanzet vol enthousiasme aan dit project heeft verbonden moest zich vanwege interne veranderingen en de omstandigheden in verband met Covid19, helaas terugtrekken. Binnen het initiatief is hiermee plek vrijgekomen voor een ondernemende zorgpartij die hun cliënten een groene omgeving met een diverse groep erfdelers wil bieden. Een mooi aanbod want Erf Nieuw Veldhuis past in deze tijd. Een tijd waarin de maatschappij steeds meer gericht is op langer thuis blijven wonen en mensen ook graag hun zelfstandigheid behouden. Met een nieuwe impuls voor noaberschap in ons prachtige Salland, waarbij de sociale cohesie en de natuur bijdraagt aan ons welzijn.
Geïnteresseerd? Vraag de brochure op of bel voor meer informatie Machtelijn Tempelman (projectleider): 0570-63 59 55

Kwekerij Het Nieuwe Veld

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven