Met de Zonnebloem de boer op

  • Geplaatst op 18 april 2023
Erve Grutterink

Wij zij met een groot aantal gasten op bezoek geweest bij boerderij Grutterink en zijn daar gastvrij ontvangen met een kopje koffie en cake. Daarna kregen wij van Martijn uitleg over het reilen en zeilen van de boerderij. Onze gasten waren heel enthousiast en hadden veel vragen over hoe het leven er op de boerderij aan toe ging.

De boerderij die vroeger opgedeeld is in Groot Grutterink en Klein Grutterink, waar wij de laatstgenoemde bezitten, vertelt Martijn. Een aantal jaren terug is Groot Grutterink er ook bijgekomen en vormt nu weer een geheel. Er wordt op beide locaties gemolken. In totaal zijn er 125 melkkoeien aanwezig, en circa 30 stuks jongvee. Beide bedrijven samen tellen ongeveer 45 hectare grond.

Martijn zorgt in hoofdzaak voor de koeien bij huis in de ligboxenstal met de melkrobot. Ina doet de kleine kalfjes en de boerderijwinkel en ijsbereiding en toebehoren. Henk verzorgt en melkt de koeien in de ligboxenstalstal met de doorloopmelkstal.

In het verleden is er besloten het jongvee weg te doen en te laten opfokken door een ander bedrijf. Het jongvee is gehuisvest bij een opfokker in Giethmen bij Ommen. De kleine kalveren blijven eerst nog wel bij ons, maar gaan als ze ongeveer vijf maand oud zijn naar de opfokker en komen een maand voordat ze weer een kalf krijgen terug in Diepenveen.

We hebben we ook een boerderijwinkel. Producten worden uit huis verkocht, een traditie die al meer dan zestig jaar gaande is. Vroeger ging dat aan huis vanaf de keukentafel, tegenwoordig vanuit de boerderijwinkel. De winkel is een aangepaste oude schuur die in de jaren rond 1800 gebouwd is uit gebruikte materialen.
Na het bezoek aan de boerderijwinkel kregen alle gasten nog een ijsje naar keuze en namen wij afscheid na een heel leerzame middag van Martijn.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven