Meer fleur in de tuin met éénjarigen

IMG_3038

Wil je de tuin wat opvrolijken zonder grote investeringen, dan kan dat heel goed met éénjarigen. Dat zijn planten die dit voorjaar door jou of anderen gezaaid zijn, in de zomer bloeien en dan afsterven. Eénjarigen willen meestal een plekje in zon. Maar aan een bestaande vaste plant nog zo’n plant toevoegen om de tuin meer op te vullen is ook een goed plan. De bodem vindt het fijn als er een zo aaneengesloten mogelijk plantendek ontstaat in de zomer. Voor plekken in de tuin tussenbestaande vaste beplanting is het wel zaak eerst de grond iets te verbeteren door toevoeging van compost (= humus), zodat de grond het regenwater beter vast houdt. Anders moet je te vaak water geven. Jonge plantjes moeten in het begin goed verzorgd worden. Zaai niet te vroeg, want dan is het ’s nachts te koud. Als het lang droog is voorzichtig (met liefde) gieten of spuiten met een plantenspuit. Dus niet met een grote gieter die het zaad wegspoelt.

Je kunt kiezen tussen zelf zaaien of zaaigoed inkopen. Het leukste is natuurlijk zelf zaaien. Zaai dan niet te dicht, want anders moet je veel dunnen en wieden. Zaai niet steriel in een rijtje, maar bv. in groepjes die je herhaalt. Probeer een bloemenmengsel (samen met de buren?). Noteer wanneer je zaaide en als het resultaat niet goed is, kun je nog eens bijzaaien. Kijk naar de aanwijzingen op de verpakking.

Maar je kunt ook plantjes kopen die anderen gekweekt hebben. Naast de vaste adressen in ons dorp zoals Welkoop, Boomkwekerij en tuincentrum Gooiker en Kwekerij Het Nieuwe Veld (op vrijdag) wijs ik op de Lentefair op Hemelvaartsdag (30 mei) bij de dorpskerk met tal van door anderen zelfgekweekte planten. Op de markt is eveneens een ruim aanbod van planten.

Noteer de namen goed en kijk op internet na hoe je ze moet verzorgen. Verwijder uitgebloeide bloemen anders maken ze zaad en stopt de plant met bloeien. Plant voor 14 mei (tot de IJsheiligen) geen plantjes in de tuin. Let bij dit alles op mooie kleurencombinaties. Dat geeft een rustiger uitstraling in de tuin. Kies voor planten met enkelvoudige bloemen, dat wil zeggen met stampers en meeldraden. Dat zijn planten waar bijen en andere insecten voedsel uit kunnen halen. Dat is goed voor de biodiversiteit.

Verder kun je bv. met dahliaknollen tot de vorst invalt bloemen kweken. Verwijder wel de slakken, die dol zijn op jong groen. Aan het eind van de herfst de knollen opgraven en vorstvrij bewaren tot het volgende jaar

Groei en Bloei, Jan Weggemans

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven