Lintje voor Diepenvener van der Valle

jelle van der Valle lintje

Een beetje vreemd vond hij het wel, een teamfoto met de voetbalopleiding voor het nieuwe seizoen. Daarvoor is eind april wel een heel vroeg moment, dacht Jelle van der Valle. Om kwart over negen moest hij zich vanochtend melden bij café Dikke van Dale aan de Nieuwe Markt. Bij het passeren van de Lebuinuskerk, waar de oranje loper uitlag, rook hij al onraad. Terecht, want de grensrechter van Go Ahead Eagles Onder-15 kreeg een lintje en werd gelokt onder valse voorwendselen.

Jelke van der Valle (met ‘k’; de officiële schrijfwijze) mag zich sinds vandaag Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Niet alleen vanwege zijn onuitputtelijk inzet voor Go Ahead Eagles, maar ook voor zijn vrijwillige werkzaamheden bij de Deventer Scheidsrechtersvereniging en zijn rol als opleider van jonge bouwvakkers. Jelle heeft 35 jaar in de bouw gewerkt.

Vrolijk en betrouwbaar
Daar sta je dan, op een podium in de iconische basiliek van Deventer. Samen met de burgemeester, die met zijn basstem alleen maar aardige dingen zegt. “Rustig, betrokken, plichtsgetrouw, gedisciplineerd, vrolijk en betrouwbaar”, somt Andries Heidema moeiteloos enkele kenmerken op van de gewaardeerde kracht.

De burgervader richt zich tot de nieuwbakken lintjesdrager: “Sinds 2004 bent u betrokken bij Go Ahead Eagles als assistent-scheidsrechter. Maar ook het ophalen en wegbrengen van wedstrijdkleding is voor u de normaalste zaak ter wereld. Vanaf 1985 bent u lid van de Deventer Scheidsrechtersvereniging en adviseert u jonge scheidsrechters. Vanwege uw bijdrage aan de Deventer voetbalwereld, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.”

Bloemen van Hans en Tristan
Jelle is deze ochtend één van de 21 gedecoreerden in een oranje versierde kerk. Nadat de burgemeester voor iedereen een woordje heeft gedaan, er muzikale intermezzo’s zijn geweest en het Wilhelmus is gezongen, volgt een groepsfoto. En dan; bloemen en felicitaties. “Staat je goed, jongen”, zegt een kennis van Jelle tegen hem. Voetbalopleiding-bestuurslid Hans Vorderman en O15-trainer Tristan Berghuis overhandigen hun collega een bos bloemen. Hoe heeft Jelle, die morgen zijn 73ste verjaardag viert, deze bijzondere ochtend zelf ervaren? “Ik heb het maar over me heen laten komen. Maar het voelt zeker als blijk van waardering.”

Tekst & foto Go Ahead Eagles

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven