Leerlingen van groep 6 maken vogelkastjes voor mezen

  • Geplaatst op 7 maart 2020
webmail

Een aantal leerlingen uit groep 6A heeft een paar weken geleden een ontwerp mogen maken voor de voorkant van een nestkastje, speciaal voor mezen. Mezen (koolmezen en pimpelmezen) zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en initiatiefneemster Toos van Aarsen kwam daarom met het voorstel om Diepenveen vol te hangen met mezenkastjes, ontworpen door basisschoolleerlingen.

Niet alleen leerlingen van OBS Slingerbos, maar ook van De Zonnewijzer in Diepenveen hebben een kastje mogen ontwerpen en Werkplaats31@, gevestigd aan de Randerstraat 31a te Diepenveen en wellicht bekend van het maandelijkse repair-café, zaagde deze ontwerpen vervolgens uit in het super stevige betonplex.

OBS Slingerbos kreeg van de werkplaats deze week vijftien bouwpakketjes, die de leerlingen van groep 6A afgelopen woensdag met groot enthousiasme zelf in elkaar hebben getimmerd. Ook Toos van Aarsen was er bij. Tijdens de NLdoet dagen (op 13 en 14 maart 2020) worden in totaal 40 à 60 kastjes in Diepenveen door vrijwilligers opgehangen. De kastjes komen uiteraard ook rond de beide scholen te hangen. Hopelijk worden alle nestkastjes door koolmezen in gebruik genomen: dat scheelt een boel jeuk komend jaar.

Wist je overigens dat het vlieggat bepalend is voor welk vogeltje er graag een nestje in maakt? Koolmezen hebben het liefst een nestkastje met een vlieggat van 3,2 cm doorsnede. Een pimpelmees heeft het liefst een vlieggat van 2,8 cm en een huismus een vlieggat van 3,5 cm doorsnede.

Wil je ook meehelpen met het ophangen van de nestkastjes tijdens het NLDoet weekend, geef je dan op via onderstaande link:

https://www.nldoet.nl/klus/koolmeeshuisjes-ophangen-ter-bestrijding-van-de-processierups

Hierbij alvast wat tips:

  • Hang het nestkastje met de vliegopening naar het noordoosten, zodat op het heetst van de dag de nestkast in de schaduw hangt.
  • Zorg dat de kast niet te veel in de zon hangt en bij voorkeur niet in de wind.
  • Hang het nestkastje op een hoogte tussen de twee en drie meter.
  • Kies een rustige plek met een vrije aanvliegroute.
  • Hang nestkastjes niet te dicht bij elkaar. Veel vogels hebben in de broedtijd een territorium. Nesten te dicht bij elkaar leiden tot onderlinge ruzie en dat kost onnodig veel energie.

De vogelbescherming heeft nog een laatste belangrijke tip: mezen hebben niet alleen nestkastjes nodig, maar ook dichte of stekelige struiken om zich veilig in te kunnen verschuilen en natuurlijk ook voedsel: zaai dus zoveel mogelijk inheemse bloeiende soorten voor een rijkdom aan insecten en zaden.

 

Ingezonden door OBS Slingerbos.

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven