Kozakkenlinde in Diepenveen boom van het jaar? Stemmen kan tot 15 oktober!

  • Geplaatst op 14 september 2018
boom van het jaar 2018

IJssellandschap is verguld dat ‘onze’ Kozakkenlinde is genomineerd voor ‘Boom van het Jaar 2018’ . Een 400 jaar oude boom met een mooi (Deventer) verhaal! 
Stem ook! Dat kan op: https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom-new

De boom staat er al sinds 1620, de Hollandse linde aan de Kozakkenweg in Diepenveen. Hij dankt zijn naam aan het Beleg van Deventer (1813-1814). Na zware verliezen in Duitsland moest Napoleon zijn troepen daar terugtrekken. Ook in Hollandse steden braken volksopstanden uit, waaronder in Deventer. De Russische Kozakken, die de volksopstand in Deventer tegen Napoleon wilden ondersteunen, trokken in november 1813 langs de Linde.

Kozakkenlinde fungeerde als Franse uitkijkpost
De verovering van Deventer verliep niet zonder slag of stoot, de Kozakken gebruikten de oude linde in Diepenveen als uitkijkpost. Vanaf die plek konden zij Deventer in de gaten houden. Op 26 april 1814 namen de Hollandse troepen de stad weer over, de Franse troepen en de Russische Kozakken vertrokken. Maar die linde, die staat er nog steeds!

Uit ruim 265 enthousiaste, emotionele, historische verhalen heeft een vakjury per provincie een boom genomineerd. Vanaf 1 september tot 15 oktober kunt u een stem uitbrengen op uw favoriete verhaal. De boom met de meeste stemmen wordt uiteindelijk ‘De Boom van het Jaar 2018’ en dingt in 2019 mee naar de titel van European Tree of the Year.

Deze verkiezing maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.

Foto’s: Bomenstichting.nl

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven