Kerststal in Diepenveen

  • Geplaatst op 11 december 2018
Kerststal in Diepenveen x

In het weiland van de familie Nieuwenhuis aan de Oranjelaan zal ook dit jaar een kerststal te bewonderen zijn. Eigenaar Hans Nieuwenhuis en zijn overbuurman John van Berkum namen twee jaar geleden het initiatief om een kerststal neer te zetten. Hoe het idee ontstaan is vertellen zij in het volgende verslag.

Deventer Schaapskudde
Hans: ‘Voor twee jaar geleden werd ik in het najaar gebeld door de dame van de Deventer Schaapskudde met de vraag of de kudde tijdelijk op mijn grond kon verblijven. In de zomerperiode loopt de kudde van zo’n 300 schapen in- en rondom Deventer maar voor de winterdag zoekt de schaapherder boerenland dat zomers natuurlijk goed is bemest waardoor in het najaar nog goed gras in de weilanden staat dat prima geschikt is voor de schapen. Zij vroeg of haar schapen hier konden overwinteren en dat vond ik prima’, zegt Hans die daar ook profijt van heeft. ‘Dat is het mooie van zo’n grote koppel, in twee dagen vreten de schapen ongeveer driekwart bunder gras mooi kort op. Daar krijg je supermooie graszoden van, in het voorjaar droogt het land eerder op en dan kan je het goed bemesten, dat is dus een win-winsituatie. Maar dat is een bijkomstigheid’, zegt Hans die vanaf die tijd de Deventer Schaapskudde ieder jaar gastvrij ontvangt.

Geboorte van de kerststal
De kudde graasde toen tijdens de Kerstdagen rondom de boerderij van de familie Nieuwenhuis, bij velen bekend als het Aspergebedrijf ‘De Boerkamp’. Een prachtig gezicht zeker rondom de Kerstdagen. De overbuurman van Hans, John van Berkum, viel dat ook op en kwam toen op het idee dat de aanwezigheid van een kerststal het plaatje nog completer zou maken. John: ‘Ik naar Hans toe om te overleggen wat hij ervan vond, ach Hans is overal voor in’, zegt John met een grote glimlach. ‘Hans vond dat ook een goed idee en zo zijn we in 2016 begonnen, toen nog vrij eenvoudig maar met hulp van enkele ondernemers van de Oranjelaan konden we toen al een sfeervolle Kerststal neerzetten.’
Kerstbomen werden toen geschonken door de familie De Winter, decoraties werden verkregen van Atelier Netty Blasman en Bloemsierkunst Flierman. De Welkoop sponsorde de verlichting en andere attributen.

Ezels uit Olst
Maar ook dit jaar kunnen Hans en John weer rekenen op ondersteuning van anderen. Zo zie je maar dat in een dorp veel geregeld kan worden en ondernemers belangeloos hun medewerking verlenen om dit soort initiatieven een steuntje in de rug te geven.
Niet alleen de schaapskudde maar ook twee ezels zullen hun opwachting maken: ‘Dit zijn mini-ezels en komen van de Stichting Ezelopvang uit Olst. Vorig jaar liepen ze hier ook al naast de Kerststal’, zegt John die nog even aangeeft dat deze keer voor het eerst Kerstliederen in de stal te horen zullen zijn.

Oproep: gezocht Jozef en Maria met kind
De Kerststal zal natuurlijk geen Kerststal zijn zonder Jozef en Maria met kindje Jezus. Een paar etalagepoppen zullen een aantal dagen hun rol prachtig vervullen. Echter, op zondag 23 december willen de initiators voor meer leven in- en rond de Kerststal zorgen.
Hans vertelt: ‘Vorig jaar hebben wij zondags voor de Kerst de buren van de Oranjelaan uitgenodigd om onder het genot van een glaasje Glühwein of chocolademelk gezellig samen te zijn bij de stal. Mijn vrouw en ik speelden voor Jozef en Maria en onze jongste dochter voor het kindje Jezus. Nu zij geen baby meer is, willen we een jong Diepenveens stel met baby uitnodigen om op zondag 23 december een uurtje bij ons in de stal te komen.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met John van Berkum, tel: 06 – 53 55 12 98
Indien mensen nog ideeën hebben of iets beschikbaar willen stellen dan ook via John.

Om veiligheidsredenen wordt de Kerststal vóór de jaarwisseling weer opgeruimd.

Verslag en foto: Harry Mulder

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven