Jeugdjournaal en Klokhuis besteden op 4 mei aandacht aan Diepenveense foto met joodse kinderen uit Deventer

  • Geplaatst op 3 mei 2020
Schermafbeelding 2020-05-03 om 19.12.42

Slechts een kwart van de naar schatting 140.000 uit Nederland gedeporteerde Joden overleefde de concentratiekampen. Ook joodse inwoners van Deventer en Diepenveen zijn slachtoffer geworden van de nazipraktijken. De in 1999 in Diepenveen ontdekte groepsfoto van joodse kinderen te Deventer is gebruikt voor de NIOD-tentoonstelling ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945′.

In de uitzending van 4 mei a.s. schenkt het Jeugdjournaal aandacht aan deze bijzondere foto. In de Klokhuisserie ‘De 4 Vrijheden’ onderzoeken de presentatoren wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken met kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur. Twee uitzendingen die zeker niet mogen worden gemist.

Over het verhaal achter de groepsfoto en over de joodse Diepenveners is uitgebreid geschreven in het boek ‘Diepenveen 1940-1945, In de schaduw van het geweld’ van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving.

Toelichting bij de fotoDe NIOD-tentoonstelling in Berlijn op de plek van het voormalige hoofdkwartier van de SS en Gestapo. Van deze schoolklas in Deventer overleefde alleen het meisje in het midden de oorlog. Felice Polak – het ‘meisje in het witte jurkje’.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven