Jeugd DHV Diepenveen op bezoek bij vispassage in Doesburg

  • Geplaatst op 9 mei 2022
8c50cf5f-bd80-45b7-b435-5a500be2da53

Op zaterdagmorgen 7 mei vertrokken de jeugdleden van de Diepenveense Hengelsport Vereniging naar het pittoreske stadje Doesburg, om de vispassage, die in 2019 is gebouwd en de grootste in Nederland is, te bezoeken.

Bij aankomst stond onze gids al klaar om ons volledig te informeren over de werking en het doel van deze vispassage. Deze passage moet een maximale hoogte overbruggen van 5 meter en is 150 meter lang, voorzien van 54 aluminium panelen, die elke keer in hoogte 4 centimeter verschillen. Na een zeer duidelijke uitleg konden we alle trappen goed bekijken, met als hoogtepunt de bezichtiging via een glazen paneel bijna onderin deze passage, waarin we de passerende vissen konden zien zwemmen, heel mooi en heel interessant!
Er kwamen blankvoorns, brasems en windes voorbij. Er is zelfs al een rivierprik waargenomen, een trekvis die al bijna een kwart eeuw niet meer gezien was. De vis kan zowel naar boven als naar beneden zwemmen, maar in de paaitijd trekken ze graag stroomopwaarts.

Telling en herkenning door software
Vroeger vond de telling en herkenning plaats via een fuik aan de bovenzijde, tegenwoordig is hier software voor ontwikkeld met tegelijk herkenning en grootte van de vis die voorbij zwemt. Deze info wordt op een centraal punt opgeslagen. Deze vispassage is volledig voorzien van informatiepanelen met alle info. Deze vispassages zijn er speciaal voor aangebracht zodat de vissen naar paaigebieden kunnen, waar veel meer begroeiing en beplanting aanwezig is – op stromend water bijna niet; ze worden meestal in de buurt van een stuw of sluis gemaakt. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen, zowel kunstmatig als natuurlijk.
Er zijn er inmiddels al heel veel in ons land, bij ons vlak in de buurt en makkelijk te zien is op de Wetering bij Hoenlo, bij de Wetering in Wijhe en bij de Schipbeekbrug in Bathmen, die zeker alle een bezoekje waard zijn.

Uitleg door een gids

Informatie
Deze vispassage in Doesburg is vrijuit te bezoeken en er is een parkeerplaats bij. Het onderwaterpanorama is alleen te zien onder begeleiding van een gids, die alleen in groepsverband te bespreken is via het VVV.
Het adres van de vistrap is bij de stuw en sluis aan de Barend Ubbinkweg, 6981 EC Doesburg

Een echte aanrader namens het Jeugdteam van DHV Diepenveen!

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top