Informatie van Duurzaam Diepenveen over warmtepompen en zonnepanelen

  • Geplaatst op 13 april 2023
warmte pompen

De twee informatie avonden in september en oktober 2022 hebben een behoorlijk aantal geïnteresseerden getrokken. Er zijn twee groepen gevormd die verder hebben gewerkt aan een gezamenlijke aanpak voor het realiseren van zonnepanelen op eigen dak of van warmtepompen. Je kunt de presentaties van de informatieavonden terugzien op www.duurzaamdiepenveen.nl. Hieronder een indruk van de voortgang van deze initiatieven.

1. Warmtepompen initiatiefgroep gaat verder
“Een warmtepomp is de toekomst om ons huis te verwarmen” wordt wel eens gezegd. Maar hoe doe ik dat dan? Kan dat bij mijn huis? Hoe maak ik een goede keuze? Wat voor soort warmtepomp moet ik hebben. En wat kost het?
Tien huishoudens uit Diepenveen zijn een aantal keren bij elkaar geweest om dit met elkaar uit te zoeken met ondersteuning van Duurzaam Diepenveen. Het werden leuke, enthousiaste bijeenkomsten.
Bij drie huisbezoeken aan bewoners met een warmtepomp hebben we gevraagd hoe hun ervaringen waren. We hebben verschillende soorten warmtepompen bekeken. Iemand die al jaren een warmtepomp heeft, hield een presentatie over zijn aanpak. Allerlei vragen zijn de revue gepasseerd: wanneer is mijn woning geschikt? Moet ik wel of geen hybride warmtepomp nemen? Is een vloerverwarming noodzakelijk? Is het koelmiddel milieubelastend en welke kun je dan het beste kiezen? Welke installateur zou dit kunnen? Hoeveel gaat het kosten?
Zes huishoudens gaan nu offertes vergelijken en als het mogelijk is samen offertes aanvragen met misschien wat korting.
Het verhaal gaat dus nog verder. De groepsleden willen in de toekomst hun ervaringen met ons dorp delen.

2. Samen zonnepanelen aanschaffen

Sinds oktober 2022 is een groepje geïnteresseerde Diepenveners geregeld bij elkaar gekomen om te praten over de aanschaf van zonnepanelen. Han Heijnen (Duurzaam Diepenveen) heeft ze begeleid door informatie te geven over de verschillende opties, wat dat betekent voor opbrengst en kosten, en dergelijke. In eerste instantie waren er zeven huishoudens betrokken. Een trok zich later terug, die ging het zelf doen, maar twee buren van deelnemers werden ook geïnteresseerd en dus bleef er een groep van 8 huishoudens over.

De groep ging aan de slag met het inventariseren van de jaarlijkse behoefte aan Kwh en de gewenste flexibiliteit met het oog op de toekomst. Toen dat duidelijk was, zijn er een vijftal bedrijven aangeschreven. Drie excuseerden zich vanwege drukte en met twee bedrijven zijn offertes uitgewerkt. Deze bedrijven kwamen hun offerte en verdere informatie ook bespreken bij de deelnemers thuis. Erg belangrijk omdat natuurlijk elke situatie uniek is en dus ook maatwerk vraagt. Deze interactie werd erg op prijs gesteld en heeft de deelnemers duidelijk geholpen of versterkt in hun beslissing.
Op 13 maart 2023 had de groep een laatste bijeenkomst in de Hof van Salland. Het was duidelijk dat ze veel hadden geleerd van de informatie en vooral van elkaar. De discussies werden steeds inhoudelijker. Nu kan iedereen voor zichzelf een finale offerte laten aanmaken bij het bedrijf van keuze en de opdracht gunnen. Duurzaam Diepenveen is erg tevreden met het resultaat van het begeleidingsproces en vooral met het enthousiasme van de deelnemers.
Duurzaam Diepenveen denkt er over om de begeleiding te herhalen in september of oktober 2023. Let op onze nieuwsbrief voor meer informatie!

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven