IJsselhoevenFestijn: zaterdag 31 augustus (klooster Nieuw Sion Diepenveen)

  • Geplaatst op 17 augustus 2019
Schermafbeelding 2019-08-16 om 22.49.58

Op zaterdag 31 augustus viert Stichting IJsselhoeven feest. Die dag zullen op klooster Nieuw Sion drie projecten (over Riet, Luiken en Kloosterboerderijen) worden afgesloten en viert de stichting haar 15-jarig bestaan. Aan het einde van de dag kunt u de première van Kring Lopen bijwonen, een theaterstuk over duurzaamheid, energie en landbouw. De hele dag is er van alles te doen, er is een markt en klooster Nieuw Sion is te bezoeken. Iedereen is van harte welkom!

De resultaten van drie afgeronde IJsselhoevenprojecten worden getoond. ’s Ochtends om 10.00 uur start het programma met een vertelling door Clemens Hogenstijn over de geschiedenis van de kloosters in de IJsselvallei en presenteert Annemarieke de Kloet het kloosterboerderijenboek. Wim Nugteren vertelt over de projecten Luiken en Riet en presenteert de boeken die hierover gemaakt zijn. En er is uniek beeldmateriaal te zien over het hele proces van riet als dakbedekking, gemaakt door de Welsumse videoclub.

Vanaf 11.30 uur kan de markt met alles rondom luiken en riet bezocht worden: rietdekkers, rietsnijders, timmerlieden en schilders presenteren zich. Daarnaast kun je deelnemen aan een rondleiding door het voormalige klooster Nieuw Sion. Je kunt Iessel Cider proeven en alles gewaar worden over het maakproces. Verder is er nog een aantal kramen van bedrijven en organisaties die laten zien waar ze mee bezig zijn. Dit alles verlevendigd met muziek van Marak.

Na de middag om 13.00 uur besteedt Stichting IJsselhoeven aandacht aan haar 15-jarig bestaan. Een paar gebeurtenissen en resultaten uit de korte maar rijke geschiedenis van de Stichting komen aan bod. Ook wordt uitgebreid stil gestaan bij het afscheid van Wim Jansen, historisch bouwkundige van Stichting IJsselhoeven. Hij wordt bedankt voor al die jaren tomeloze inzet. Iedereen die met Wim te maken gehad heeft, wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

Om 15.00 uur tenslotte, vindt de première plaats van het interactieve theaterstuk Kring Lopen. Dit locatietheater is ontwikkeld door Stichting IJsselhoeven samen met de Boerengroep & Inspringtheater uit Wageningen. Het gaat over duurzaamheid, over klimaat, energie en andere vormen van voedselproductie. Actuele thema’s; iedereen heeft het erover, maar als het om maatregelen gaat dan krijgen we meestal ruzie. Kan dat niet anders?

Iedereen die geïnteresseerd is in boerderijen, in erfgoedthema’s van deze tijd of de manier waarop een bewonersorganisatie als Stichting IJsselhoeven met behoud en ontwikkeling omgaat, is van harte uitgenodigd. Het IJsselhoevenFestijn vindt plaats op zaterdag 31 augustus van 10 tot 17 uur op klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6, 7431 PJ Diepenveen. Toegang is gratis en het is vrij in- en uitlopen: je kunt zelf bepalen of je het hele programma bijwoont of slechts een deel. Maar mis het zeker niet!

Stichting IJsselhoeven (www.ijsselhoeven.nl)

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top