Hoe houd ik mijn terras schoon?

terras-schoonmaken1024-750x422

Veel mensen willen graag dat de tegels van hun terras er spic en span uitzien. Het eerste wat je dan moet doen is regelmatig je straatje vegen om te voorkomen dat plantaardig afval uit de omgeving zich in de voegen gaat nestelen en voeding biedt aan bijvoorbeeld grassen. Dat geldt ook voor een grintpad, waar je het onkruid los kunt harken en eenvoudig kunt verwijderen.

Maar ook preventief zijn er maatregelen te treffen. Allereerst een voldoende hoog zandbed bij de aanleg van een terras, omdat anders groene aanslag van onderop wordt gevoed. En onder grind kun je worteldoek leggen, zodat het grond niet wegloopt of wegzakt.

Er zijn mensen die het gras in hun oprit met zout of azijn te lijf gaan. Doe dat niet, want zout is slecht voor de bodem en als het je planten bereikt, sterven die af omdat zout vocht onttrekt aan de planten. En dan gaan ze dood. Ook blijft het zout ter plaatse en krijg je een opeenhoping van zout in je tuingrond. Ook azijn is geen goed middel, want het doodt de planten en ook het leven in de grond en is slecht voor bijen en andere insecten. Aan de rand van je terras gaan de planten er ook aan. Zowel bij zout als azijn blijven er plantenresten in de voegen en dat is geen gezicht. Sommigen nemen hun toevlucht tot een onkruidbrander en dat helpt enige tijd, maar de wortels blijven in de grond zitten. Dat ziet er niet zo fraai uit en hergroei is niet onwaarschijnlijk.

Het meest simpele is het gebruik van een staalborstel op stok (bij de doe het zelf zaak te verkrijgen) in combinatie met een voegenkrabber. Doe dit bij droog weer en veeg het verwijderde onkruid op. Een enkel achterblijvend wortelonkruid kun je met kokend water overgieten om hergroei te voorkomen. Elke dag een stukje terras spaart bezoek aan de sportschool en je ziet op je terras wel meteen resultaat!

Door het warmere klimaat en het ontbreken van een natuurlijke evenwicht kunnen mieren tijdelijk een plaag zijn voor je versteende tuindelen. Ze ondergraven je terras. Duw het zand terug in de voegen en gebruik kokend water in de strijd. Dit is beter dan insecticiden waar andere dieren dood van kunnen gaan. En als het toch een strijd op leven en dood moet zijn, kun je ook zelfrijzend bakmeel in de gaatjes strooien. De mieren eten dit en ontploffen. Over dergelijke wreedheden lees je zelden, terwijl gif “gewoon” is en het resultaat hetzelfde is. Maar liever: zoek de eitjes onder stenen, voer die aan de vogels of maak ze dood met kokend water. Onze vrienden de mieren, opruimers in de natuur, mogen wel blijven, maar niet te talrijk zijn.

Een andere grondige oplossing: doe een deel van de tegels de tuin uit en maak een groenere tuin.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven