Historische Avond van de Historische Vereniging succesvol

  • Geplaatst op 15 november 2018
Foto 001 Ereleden Wilbert Derksen, Gerrit Hemeltjen en Lamberthe de Jong (Large)

Foto Ereleden Wilbert Derksen, Gerrit Hemeltjen en Lamberthe de Jong

In het Kulturhus (Hof van Salland) vond onlangs (8 november 2018) weer de jaarlijkse Historische Avond van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving plaats. Deze avond stond vooral in het teken van de presentatie van het boek “Toen en Nu 2”. Dit fotoboek is een vervolg op het eerste gelijksoortige fotoboek dat in 2008 tijdens het 10 jarig jubileum van de vereniging verscheen. Ook het tweede deel is samengesteld door de Fotoarchiefgroep die meer dan een jaar hard heeft gewerkt om uiteindelijk dit mooie resultaat te kunnen presenteren. Een mooier cadeau kon de Historische Vereniging zich niet wensen voor haar 20 jarige jubileum.

Het boek laat aan de hand van oude en nieuwe foto’s de veranderingen in de loop der jaren, waar ook Diepenveen aan onderhevig is, zien: huizen worden afgebroken en in andere stijl weer opgebouwd, aanpassingen aan de infrastructuur, oude grote bomen die vervangen zijn door jonge aanplant, ondernemers die plaats hebben gemaakt voor de volgende generatie, enz. Voor de oudere Diepenvener een feest der herkenning en voor de nieuw ingezetenen de mogelijkheid om het dorp nog beter te leren kennen. Niet alleen ons dorp maar ook de wijken Borgele en de Platvoet komen aan bod, die in vroegere jaren ook aan de Gemeente Diepenveen toebehoorden.

De eerste exemplaren van het boek werden door wethouder Carlo Verhaar overhandigd aan de ereleden van de Historische Vereniging, Wilbert Derksen, Gerrit Hemeltjen en Lamberthe de Jong. Ook mochten Tonnie en Janneke Kerkmeijer naar voren komen om een boek in ontvangst te nemen, zij zijn samen met hun zoontje Stef door de fotograaf vereeuwigd voor dit fotoboek. Natuurlijk ging ook de wethouder niet met lege handen naar huis, hij kreeg uit handen van voorzitter Tom Masselink dit prachtige fotoboek.

Foto Arthur Brand gaf een lezing over ‘roofkunst’

Zo’n 170 aanwezigen kregen in de pauze de gelegenheid om zich het fotoboek eigen te maken. Hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt, de boeken gingen als warme broodjes over de tafel. Onder het genot van een kopje koffie of een alcoholische versnapering werden de boeken aan een eerste inspectie onderworpen. Herinneringen en anekdotes werden gedeeld, de pauze kon wat dat betreft niet lang genoeg zijn.

Na de pauze was het de beurt aan Arthur Brand die een lezing over ‘roofkunst’ gaf. Hij, geboren en getogen in Deventer ontdekte dat er heel veel geld omgaat in het vervalsen van schilderijen. Tijdens zijn zoektocht in verschillende landen kwam hij in aanraking met de onderwereld, een wereld met risico’s dat vervelende consequenties teweeg kan brengen wanneer je niet voorzichtig genoeg bent. Doorspekt met de nodige humor wist Arthur een ieder te boeien met zijn belevenissen en creëerde zo al snel een interactie met de zaal. Veel mensen raakten geïnteresseerd en begonnen vragen te stellen, natuurlijk over de beroemde Deventer vervalser Han van Meegeren maar ook over Pieter Menten of over bepaalde schilderijen.

Na de lezing bedankte voorzitter Tom Masselink een ieder voor zijn of haar komst naar de Historische Avond in het jubileumjaar van de Historische Vereniging. Tevreden gingen de belangstellenden huiswaarts, de meesten in het bezit van het prachtige fotoboek.

Verslag en foto’s: Harry Mulder

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven