Het is nu het moment om voorjaarsbollen te planten

IMG_2455

Voorjaarsbollen, zoals narcis, krokus, tulp, etc. plant je tijdig voor de winter. De wortels kunnen dan nog even groeien voor de echte winter invalt. Omdat ze in het voorjaar bloeien en er dan nog geen blad aan de bomen is, kunnen ze ook wel wat schaduw hebben, maar in het algemeen is een vrij zonnige plek het beste. Echter ze houden van losse grond en beslist niet van zure grond, zoals onder bomen als den, eik en beuk. Bedenk vooraf of je ze wilt plukken (neem dan grotere soorten tulpen of narcissen) of ze vooral als bloeiend deel van je tuin wilt zien.

Het leukste is het als een soort zich in de grond vermenigvuldigt en jaarlijks terugkomt. Dat gaat het beste met narcissen, blauwe druifjes, Scilla, Anemone Blanda, (kleine) botanische tulpen en ook wel met Allium. Sneeuwklokjes hebben vaak startproblemen (groeien slecht vanuit een bol). Het mooiste is om bij iemand anders na de bloei een pol sneeuwklokjes met blad te “lenen”, ze te splitsen en het jaar daarop kun je dan genieten van de bloemen in je eigen tuin.

Plant geen bollen in een grasveld, want na de bloei moet het loof afsterven en moet je kiezen: gras maaien of bollen weg. Vochtminnende bollen voor langs de rand van een vijver zijn het lenteklokje (lijkt op een sneeuwklokje, maar is groter) en de kievitsbloem.

De gewone tulpen (behalve voor verwildering geschikte botanische soorten) doen het één jaar goed en komen dan volgend jaar niet of heel beperkt terug. Dit geldt in mindere mate ook voor hyacinten die terugvallen tot een wildere soort met minder “nagels”.

In een rotstuin en langs de rand van een border staan kleine botanische tulpen als Tulipa Tarda en Tulipa Turkestanica heel leuk. Dit geldt ook voor kleine narcissen als Narcissus Baby Moon en Narcissus Hawera. Plant in borders bv. verschillende soorten narcissen. Als je dit jaarlijks herhaalt kun je na verloop van tijd je eigen bos bloemen plukken.

Let bij aankoop op de bloeitijd en de hoogte van de bloemen die op de verpakking staat, controleer of in je aan te kopen bollen niet deels zijn uitgedroogd of verrot.

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top