Herdenking 4 mei op de Begraafplaats aan de Roeterdsweg

  • Geplaatst op 4 mei 2020
6518191111194805

Na de twee minuten stilte om 20.00 uur is vanavond op de Begraafplaats aan de Roeterdsweg te Diepenveen de volgende tekst uitgesproken.

‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’

‘Op oorlogsmissie omgekomen’: is het begin van de tekst voor een bord dat op 11 april 2020 hier, op deze Gemenebest begraafplaats, zou zijn onthuld op initiatief van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving. Die 11e april, de dag waarop Diepenveen in 1945 werd bevrijd! De uitbraak van het coronavirus heeft de wereld ánders gemaakt.

Begrijpelijk is ook het herdenken van 75 jaar Vrijheid, driekwart eeuw Vrijheid, anders!
Het bord, dat later alsnog zal worden geplaatst, gaat over twee vliegtuigen en hun bemanningen, waarvan hier aan de Roeterdsweg, zeven jongemannen liggen begraven.

Eén vliegtuig werd op 31 mei 1942 door Duitse nachtjagers beschoten. Een motor raakte in brand. Het stuk vleugel, dat afbrak, kwam met resten van de benzinetank neer op een boerderij aan de IJsseldijk ter hoogte van de Schapenzandweg te Diepenveen. De piloot overleefde.
Wij brengen dank aan hen die sneuvelden voor onze vrijheid.

We herdenken hier drie bemanningsleden:
Frederik Falk, 23 jaar oud,
Victor Woolnough, 23 jaar oud,
William Gorton, 28 jaar oud.

Het tweede vliegtuig werd op 15 februari 1944 ook door een Duitse nachtjager beschoten. Brandend kwam het neer bij boerderij Kloosterboer aan de Raalterweg te Diepenveen, noordelijk van nu Nieuw Sion. Drie van de zeven bemanningsleden overleefden.
Wij brengen dank aan hen die sneuvelden voor onze vrijheid.

We herdenken hier vier bemanningsleden:
Raymond Daniels, 24 jaar oud,
Jeffry Pogonowski, 22 jaar oud,
Colin Blundell, 28 jaar oud,
Leslie Hazell.

We verlaten deze begraafplaats, de rustplaats van deze mannen.
Vinden wij misschien dit jaar kracht bij de wapenspreuk van de Royal Air Force?

Per ardua ad astra = Langs tegenslag naar de sterren

Bron: boek ‘De piloot in de kersenboom en andere oorlogsverhalen uit Diepenveen’, van Diepenvener Frits Loggen

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven