Drie voorstellingen ‘ Hemels verlangen in Diepenveen’

  • Geplaatst op 24 oktober 2019
kerk

Vrouwentheatergroep Vrouwen van Bet uit Deventer presenteert het stuk Hemels verlangen in Diepenveen in de regie van Kathenka Woudenberg. Voor de voorstelling werken de Vrouwen van Bet samen met Vocal Group No Romeo’s uit Gorssel.

Parallellen met het heden
Aanleiding voor de voorstelling zijn de verhalen van de vrouwen van het Diepenveense nonnenklooster uit de vijftiende eeuw en de interessante parallellen naar onze tijd. ‘Hemels verlangen in Diepenveen’ speelt zich af in de Dorpskerk te Diepenveen, dat in de vijftiende eeuw als kapel voor het nonnenklooster diende. Op deze historische plek liet een hechte gemeenschap van gelijkwaardige vrouwen het beeld dat anderen van hun hadden en de rol die de maatschappij hun oplegde, los. Ze gingen, afgesloten van de harde, wrede wereld, op zoek naar verlossing.

Gelijkwaardig leven zonder bezit
In de voorstelling doen de actrices een poging om zich in deze nonnen te verplaatsen. Ze onderzoeken hun motivaties en plaatsen de uitkomsten in de context van onze moderne maatschappij: de wens van een gelijkwaardig leven zonder bezit. Zou ik mij kunnen onttrekken aan deze maatschappij en waarom zou ik dit willen doen? Ben ik in staat om daar verantwoordelijkheid voor te nemen? Hoe vind ik naast alle ruis van het huidige leven de weg naar mijn eigen innerlijk? Is er überhaupt een rol voor religie?

Ego en identiteit
Niet zonder zelfspot maar vol overgave reflecteert de groep op haar rol als vrouw binnen de maatschappij, de onderlinge verhoudingen van vrouwen binnen de groep en de rol van het ego ten opzichte van de eigen identiteit. Gaat het ze lukken zich helemaal met de nonnen te vereenzelvigen? De theatergroep Vrouwen van Bet ontstond bij het maken van de theatervoorstelling ‘Mary, je bent van mij!’ in 2017, over het leven van Bet van Beeren, de lesbische caféhoudster van het ‘eerste’ homocafé, ‘t Mandje in Amsterdam. ‘Hemels verlangen in Diepenveen’ is hun derde voorstelling.

Drie voorstellingen
1 november 2019, 20.00 u. Try-out in de Fermerie te Deventer
2 november 2019, 20.00 u. Premiere in de Dorpskerk van Diepenveen
10 november 2019,16:30 u. Matinee in de Dorpskerk van Diepenveen

Meer informatie en tickets: www.vrouwenvanbet.nl

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven