Help een hoop heggen planten

  • Geplaatst op 7 augustus 2020
Schermafbeelding 2020-08-07 om 17.20.22

Zoveel mogelijk heggen planten met zoveel mogelijk mensen! Dat is het doel van Stichting Hoopheggen. Jantine Schinkelshoek, Joukje Bosch en Jet Nieboer, als bestuur de ‘harde kern’ van de stichting, worden ontzettend blij van heggen. Jantine: We zijn ambitieus en als stichting altijd op zoek naar mensen die samen met ons nog meer heggen willen planten.  Dat kan natuurlijk door het inzetten van je spier- en/of daadkracht (vrijwilligers) maar ook door grond beschikbaar te stellen of door ons initiatief financieel te steunen.

Heg weer terug
Toen Jantine, landschapsarchitecte uit Olst, met een paar vrienden haar eigen erf voorzag van heggen ontstond spontaan het idee voor de stichting. Jantine: “heggen zijn echt prachtige landschapselementen. Ze vormen een waardevolle bijdrage aan het herstellen van de balans in de natuur. Ze waren lang een belangrijk onderdeel in ons landschap. Ooit werden veel heggen, die oorspronkelijk ook dienden om het vee in de wei te houden, vervangen door prikkeldraad”.

En dat terwijl heggen, vooral gemengde inheemse heggen, een woon- en schuilplaats bieden voor heel veel dieren. Vogels bouwen er hun nest, insecten vinden er hun plek en ook onder de heg in de grond leven tal van dieren. Het goede nieuws is dat steeds meer mensen de heg graag weer terug zien in het landschap, ook boeren. Joukje: “Heggen bieden echt een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit. Goed nieuw is dat dit onderwerp steeds hoger op de agenda komt, en de schoonheid van het landschap meer en meer gewaardeerd wordt”.

samen planten
Jet: ‘”Naast het nog mooier maken van ons landschap en het vergoten van de biodiversiteit is een ander doel van onze stichting om een beweging op gang te brengen van mensen die met elkaar de heg en dus de natuur omarmen. Met elkaar planten is leuk werk. Je werkt samen aan iets wat er echt toe doet. We maken er bovendien een vrolijke dag. Heel geschikt ook om je kind(eren) mee te nemen, voor een groep vrienden of medewerkers van een bedrijf”.

Particulieren en boeren uit deze regio die meedoen biedt de stichting een beplantingsplan en hulp in de aanplant. We zoeken mooie stukken uit, waar een substantieel aantal heggen kan worden geplant. De eigenaar betaalt in de regel 50% van de beplantingskosten zelf, de rest wordt verkregen uit giften, sponsoracties en subsidies. Stichting Hoopheggen heeft de ANBI status. Jantine: We planten geen buxushegjes bij iemand in de achtertuin, maar wel mooie gecombineerde heggen op zichtbare plekken waar meer mensen én dieren op de lange termijn er van kunnen genieten. We zijn altijd op zoek, momenteel vooral naar spierkracht en sponsors”.
Zin om mee te doen? Zie www.hoopheggen.nl

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top