Heb jij het onzichtbare bos al gezien?

  • Geplaatst op 24 april 2023
230412_Het Onzichtbare Bos 1x

Wie in het bos wandelt ziet maar weinig van alle intelligente processen die zich daar afspelen. Wat we niet zien, bijvoorbeeld wat er onder de grond gebeurt, of hoe bomen communiceren en samenwerken, blijft meestal het terrein van de wetenschap. De kenniswandelingen die Het Onzichtbare Bos organiseert in bossen rond Zutphen en Deventer, veranderen dit. Bosambassadeur Walter Donker geeft je een totaal nieuwe kijk op deze wonderlijke wereld.

Bossen waren al vele honderden miljoenen jaren eerder op aarde dan de mens. Het bos heeft zich in al die tijd kunnen ontwikkelen tot een geavanceerde en vooral intelligente leefgemeenschap, waar micro-organismen als schimmels en bacteriën in symbiose leven met bomen en bodemdieren. Dankzij de wetenschap zijn er vooral de laatste decennia veel opzienbarende ontdekkingen gedaan die hebben geleid tot baanbrekende inzichten. Walter Donker neemt je hierin mee en wijst je op bijzondere fenomenen, waar je waarschijnlijk nooit eerder bij hebt stilgestaan. Zo leer je bijvoorbeeld van alles over de communicatie tussen bomen, over het bodemleven en de geavanceerde schimmelnetwerken onder de grond die alles verbinden. Verrassend genoeg blijkt dat deze parallelle wereld in vele opzichten lijkt op onze menselijke maatschappij.

Zowel voor mensen die nog weinig weten over bomen als voor biologen en andere professionals zijn de kenniswandelingen verrassend, vernieuwend en goed te begrijpen.
Het Onzichtbare Bos organiseert twee themawandelingen. De wandeling ‘Over-Leven in Symbiose’ gaat over de samenwerkingen in het bos boven en onder de grond. De wandeling ‘Boomdynamiek’ geeft verrassende inzichten in het leven van bomen. Voor locaties, data en aanmelding: www.hetonzichtbarebos.nl.

Zie voor de wandelingen vanuit Diepenveen in april, mei en juni de agenda van DorpspleinDiepenveen.nl

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven