Hank Hengeveld verlaat na 21 jaar de bibliotheek in het Kulturhus

  • Geplaatst op 23 juli 2020
Hank

Donderdag 30 juli is de laatste dag dat Hank Hengeveld werkzaam zal zijn in de bibliotheek in het Kulturhus. “Ik heb 21 jaar in de bibliotheek gewerkt en dat is voor mij heel lang. Op een gegeven moment heb je het déjà vu gevoel, een herhaling van zetten en denk je: ga ik nog een jaar door of niet? Nee het was goed zo, het is klaar, tijd is om iets anders te gaan doen”.

Boekjes lezen
Hank is een echte Diepenveense, in 1955 geboren in boerderij De Leeren Lampe in Borgele (tot 1960 behoorde Borgele tot de gemeente Diepenveen). In 1965 moest het gezin Hengeveld op zoek naar een nieuwe woning. De gebieden Borgele en Keizerslanden, inmiddels geannexeerd door de gemeente Deventer moesten bouwrijp gemaakt worden voor stadsuitbreiding. Hank verhuisde samen met haar ouders, grootouders en twee zussen naar de andere kant van de IJssel en streken neer in het dorp Welsum waar vader genoeg ruimte had voor zijn vee.

Lezen was een favoriete bezigheid van Hank. “Op de kleuterschool zat ik al in de boekjes te neuzen waardoor de juffrouw mij steeds moest aansporen om te gaan spelen, toen zat het er al in”, zegt Hank lachend. Maar eigenlijk is de liefde voor het lezen al eerder begonnen. Hank: “Toen ik 4 jaar was nam mijn moeder me mee naar de bibliotheek, toen nog gevestigd in de voormalige Naai- en Breischool aan de Dorpsstraat naast de Zandwetering. Daar kreeg ik mijn eerste pasje. Wat ik mij nog kan herinneren is dat ik toen zomaar een boekje mee naar huis mocht nemen, dat vond ik zo geweldig. Vanaf die tijd ben ik altijd lid geweest van een bibliotheek, waar ik ook woonde. In totaal dus al 61 jaar lid”.

Van de verzorging naar de bieb
Na haar schooltijd ging Hank als kraamverzorgster aan de slag. Een aantal jaren later vertrok zij naar Dordrecht voor de opleiding verpleegkundige A. Ook heeft Hank in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gewerkt waar zij een opleiding verpleegkundige nierdialyse heeft gevolgd. Later was zij werkzaam in de gehandicaptenzorg.

Op haar 35e reisde Hank de wereld rond en bezocht vele bibliotheken. Terug in Nederland begon ze als vrijwilligster in de bibliotheek Diepenveen, één keer in de drie weken op de zaterdag op de oude locatie aan de Crommelinlaan.

In 1999, toen de gemeente Diepenveen werd geannexeerd door de gemeente Deventer en de bibliotheek Diepenveen een filiaal werd van de Deventer bibliotheken nam het bestuur van de bibliotheek geen vrijwilligers meer aan. Hank kreeg toen een vast contract in de bieb op de Brink in Deventer. Maar ook in de andere filialen en op de bibliobus heeft ze gewerkt.

Maatschappelijk dossiers
Hank werkte graag in de stadsbibliotheek waar ze ook een opleiding MBO+ bibliothecaris heeft gevolgd. Aan de inlichtingenbalie vond Hank haar draai: “Dat vond ik heel leuk werk aangezien je dan meer met mensen bezig bent en niet alleen met de boeken. Maar dat wordt tegenwoordig steeds minder doordat de bibliotheken zelfvoorzienend zijn (zelfservice). Vroeger was er meer contact met de mensen die je van advies kon voorzien. Niet alleen met betrekking tot het leesmateriaal maar de mensen kwamen ook met vragen over maatschappelijke onderwerpen aan de balie.

Maatschappelijke dossiers schrijven voor de website van de bieb vond Hank mooi en dankbaar werk om op die manier kennis te vergaren en vooral over te dragen, ook op medisch gebied waarbij haar ervaringen in de verpleging goed van pas kwam.

In het Kulturhus
Bijna twee jaar geleden kwam Hank in de bibliotheek in Diepenveen te werken als opvolgster van Ria Teeninga die maar liefst 42 jaar werkzaam was geweest in de Deventer bibliotheken en toen ging genieten van haar prepensioen.

De bibliotheek aan de Crommelinlaan was inmiddels verhuisd naar de Hof van Salland, tegenwoordig het Kulturhus. Tegenwoordig maken de filialen van de Deventer bibliotheken onderdeel uit van multifunctionele ruimten waardoor de openingstijden ruimer zijn en mensen in alle bibliotheken bijna iedere dag terecht kunnen.

 

Nog een paar dagen en dan gaat Hank Hengeveld genieten van haar prepensioen. Stilzitten zal ze zeker niet doen, Hank heeft een grote tuin waarin ze zich vooral zomers kan uitleven, ’s winter lekker op de schaatsen, en natuurlijk lezen niet te vergeten.

Vanuit de bieb worden online-cursussen aangeboden die Hank nog wel eventjes wil afronden, daar verheugd ze zich op. Een uitdaging om weer nieuwe kennis te vergaren. “Ik ga ontdekken wat er nog meer in mij zit, ik wil altijd verder, leuk om cursussen te volgen. Heb veel verschillende beroepen gehad en zie de uitdaging in steeds weer wat anders, vernieuwen, niet stilstaan, verder gaan. Iemand zei ooit tegen mij: Jij bent de eeuwige student”.

Interview en foto: Harry Mulder

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven