Dorpsplein Diepenveen in gesprek met Dorothy den Boer

  • Geplaatst op 3 september 2020
SME_2079

Dorothy den Boer is mede-oprichtster van het 1e Parentshouse in Deventer. Aan Dorpsplein Diepenveen vertelt ze wat een Parentshouse inhoudt en hoe ze er toe gekomen is om deze stichting op te starten.

Wat is een Parentshouse?
Een Parentshouse biedt tijdelijke woonruimte aan ouders met thuiswonende kinderen die zich in een scheidingssituatie bevinden. Als samenwonen niet meer gaat ontstaat in de praktijk meestal voor één van de ouders een zoektocht naar geschikte woonruimte waarin ook de kinderen welkom zijn.

Het bestuur van Stichting Parentshouse Deventer vindt het belangrijk dat kinderen kunnen blijven rekenen op nabijheid van beide ouders. Door in de stad en bij voorkeur in de wijk te blijven wonen, kunnen de  vertrekkende ouder en de kinderen hun leven zo veel mogelijk samen voortzetten (tekst gaat onder het filmpje verder).

Moeilijk huisvesting te vinden
Bij een aanstaande scheiding ontstaat vrijwel direct een probleem in de huisvesting van het gezin. De huidige woning is meestal op basis van twee inkomens aangegaan en de vertrekkende ouder komt vaak niet in aanmerking voor sociale woonruimte en krijgt vaak geen urgentieverklaring. Ook met een urgentieverklaring is een ( betaalbare) huurwoning meestal niet per direct beschikbaar. Dit heeft tot gevolg: gedwongen samen blijven wonen, onvrijwillig verder weg wonen, steeds wisselende tijdelijke woonplekken of zelfs ‘bankslapen’ bij familie en vrienden. Vaak lijdt dit tot verergering van de problematiek zoals isolement, baanverlies, schulden, emotionele en psychische schade. Dit geldt voor zowel de betrokken ouders als de kinderen. De menselijke en maatschappelijke kosten zijn moeilijk te becijferen maar onmiskenbaar groot.

Maximaal 1 jaar
Daarom biedt de Stichting Parentshouse Deventer aan één van de gescheiden of scheidende ouders tijdelijke (max. 1 jaar) woonruimte, om het probleem met de huisvesting en de daaruit voortvloeiende schade te verminderen.
Een Parentshouse is niet nieuw in Nederland. Inmiddels zijn er in diverse steden stichtingen opgericht met Parentshouses: Amsterdam, Amersfoort, Zutphen en Olst-Wijhe/Raalte en nu dus ook in Deventer. Alle stichtingen zijn aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie: Stichting Parentshouses Nederland.

Per 1 oktober een Parentshouse in Deventer
Per 1 oktober zijn nieuwe bewoners welkom in het Parentshouse in Deventer. Om in aanmerking te komen voor het huren van woonruimte in dit huis kunnen ouders in een scheidingssituatie zich aanmelden via email.

Informatie:
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dorothy den Boer, tel. 06 – 13 65 25 17,  of via e-mail deventer@parentshouses.nl
www.parentshouses.nl/deventer

Vrijwilligers
De Stichting Parentshouses draait volledig op vrijwilligers.
Als u iets wilt of kunt betekenen voor de stichting kunt u ook contact opnemen met Dorothy den Boer, tel. 06 – 13 65 25 17.

 

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven