Diersporen. Je kunt het goed zien als muizen het koud krijgen

  • Geplaatst op 28 december 2020
Zie jij het ook? Ik zie een holletje met een vrije opening, maar ook twee holletjes die dichtgestopt zijn met blaadjes. Dit is typisch gedrag van muizen die het koud krijgen. Ze stoppen dan de tochtgaten dicht met blaadjes. Het zijn net mensen

Als je veel met diersporen bezig bent, leer je anders kijken naar de natuur. Dit ervaren de mensen ook aan wie ik cursussen heb gegeven. Ze lopen nooit meer hetzelfde in het bos. Ze zien dan dingen die nog nooit waren opgevallen, maar die er wel altijd waren. Dit gebeurt mij ook (nog) steeds. Laatst vielen me deze muizenholletjes op.

Zie jij het ook? Ik zie een holletje met een vrije opening, maar ook twee holletjes die dichtgestopt zijn met blaadjes. Dit is typisch gedrag van muizen die het koud krijgen. Ze stoppen dan de tochtgaten dicht met blaadjes. Het zijn net mensen…

Het holletje op de foto is van een woelmuis. Er is in dat geval geen zanduitworp te zien voor het holletje. Woelmuizen zijn experts in het het wegstoppen van zand dat ze uitgraven. In het bos is dit meestal de rosse woelmuis, in het veld meestal de veldmuis. Woelmuizen zien er uit als kroketjes, ze hebben een stompe neus, een korte staart en kleine oren.

Holletjes van ware muizen (zoals de huismuis, de bosmuis of de bruine rat) zien er anders uit als die van een woelmuis, deze muizen gooien namelijk het zand uit het holletje. Dit kan om grote hoeveelheden gaan (een emmertje vol)! Ware muizen lijken meer op Mickey mouse, met grote oren en een lange staart.

Deze bosmuis kreeg het ook koud en besloot om wat dieper te graven. Veel zand voor zo’n klein muisje! Vaak schonen ze dan hun hol op en worden dan resten van gegeten nootjes er uit gegooid. Bos- en huismuizen zijn echte verzamelaars.

Als je door het bos loopt deze winter, let dan goed op. Je vindt de holletjes vooral bij bomen en in taluds. Nu kun jij zien of het van een woelmuis is, of van een ware muis!

Meer weten over diersporen:

Tom Dekker, mailadres: tom@weylintracking.nl

Websites :www.diersporengids.nl of www.weylintracking.nl

Facebook: www.facebook.com/groups/diersporen

Instagram: @weylintracking

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven