Diersporen door Tom Dekker: ‘Sneeuw? Een paradijs voor spoorzoekers!’

  • Geplaatst op 6 januari 2021
eekhoorn

Terwijl ik dit schrijf (begin januari 2021) wordt er voor de komende dagen sneeuw voorspelt. Dat is dan ook het moment waarop het hart van de spoorzoeker sneller begint te kloppen. Want sneeuw, dat betekent veel zichtbare sporen!

Das

 

Links op de foto het spoor van een das in de sneeuw in Roemenië. De sneeuw was hier hard bevroren en de prenten (voetafdrukken) waren goed zichtbaar. Prachtig toch!

 

In de sneeuw wordt het onzichtbare zichtbaar, je kunt goed zien waar welke dieren gelopen hebben en ook wat ze gedaan hebben. Op pad gaan dus…

 

In deze blog een paar mooie, eenvoudig te herkennen diersporen in de sneeuw:

Hierboven in de eerste serie van drie foto’s links het spoor van een bosmuis, rechts een eekhoorn en links daaronder van een haas of konijn. Al deze dieren gebruiken normaal een galop als manier van bewegen. Je ziet dan telkens groepen van vier losse prenten (voetafdrukken) bij elkaar met een ruimte tussen de prentgroepen (waar het dier gesprongen heeft). Bij een galop komen eerst de voorvoeten op de grond en dan springen de achtervoeten er overheen. Bij de eekhoorn en haas op de foto’s hierboven zijn de onderste twee prenten dus de afdrukken van de voorvoeten en de bovenste de afdrukken van de achtervoeten. Probeer maar eens zelf na te doen. Kun jij zo lopen als een eekhoorn?

Bij de tweede serie foto’s hieronder zie je links het spoor van een houtduif, rechts dat van een reiger en links daaronder dat van een vos. Bij een houtduif hebben de tenen dezelfde lengte en zie je in het midden een kromming van de voorste teen. Bij de reiger verspringt de onderste teen iets ten opzichte van het midden. Dit hebben alle reigerachtigen. Rechts zie je de sporen van een vos. De afdrukken van de achtervoeten staan hier rechts en die van de voorvoeten links. De voorvoet is iets groter en breder dan de achtervoet. De prenten zijn langer dan breed. In de prenten kun je een kruis tekenen tussen de tenen (de X van foX).

Als laatste hieronder het spoor van poekie, alias Felix Catus oftewel de kat. Een prent van een katis rond en meer breed dan lang. Een spoor dat zeker te vinden is in Diepenveen!

kat

De volgende keer weer een aflevering over sporen in de sneeuw, dan met wat sneeuwverhaaltjes. Veel plezier bij het spoorzoeken!

Meer weten over diersporen: Tom Dekker, mailadres: tom@weylintracking.nl
Websites :www.diersporengids.nl of www.weylintracking.nl
Facebook: www.facebook.com/groups/diersporen
Instagram: @weylintracking

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar boven
Diepenveen

GRATIS
BEKIJK