Diersporen. De mollende mol
- Geplaatst op 7 april 2021
- In Nieuws
Ze zijn overal zichtbaar: de molshopen! Voor sommigen van ons die eigenaar zijn van mooi groen grasland kan het nogal wat hoofdbrekens opleveren. Want mollen zijn nogal eigenwijs. Ze hebben bovendien een eigen territorium, en als men ze wegvangt, komt er gauw een nieuwe voor in de plaats.
Waterstand
Molshopen vertellen je wat over de waterstand in een gebied. Mollen zijn niet zo blij met water in hun gangen, en ze graven dan ook alleen op plekken met een lagere waterstand. Op de linkerfoto is dat goed te zien. De mol bleef mooi hoog in de steile helling.
Als de waterstand te hoog wordt, maken mollen wel hoogwaternestkamers. Je vindt dan een grote molshoop. Dit doen ze ook wel als ze een kraamkamer bouwen. Dit zie je op de grote foto bovenaan het artikel.
Stratenmaker wanhopig
Dat mollen tot wanhoop kunnen leiden, bleek een keer in Friesland. Dit verhaal kwam voorbij op onze facebookpagina over diersporen en is ingestuurd door John Melis.
Deze stratenmaker werd knettergek van de mollende mol. Telkens als hij zijn bestrating goed had gelegd kwam de mol weer voorbij en drukte er een steen uit. De mol zal er best hoofdpijn aan over gehouden hebben. En de stratenmaker misschien ook wel.
Tot zover weer een sporenverhaal!
Veel plezier bij het spoorzoeken!
Meer weten over diersporen:
Tom Dekker, mailadres: tom@weylintracking.nl
Websites: www.diersporengids.nl of www.weylintracking.nl
Facebook: www.facebook.com/groups/diersporen
Instagram: @weylintrack