Boek ‘Diepenveen 1940-1945. In de schaduw van het geweld’

  • Geplaatst op 6 april 2020
HVD boek 75 jaar uitsnede x

Op 11 april 1945 werd Diepenveen door de Canadezen bevrijd. Over de oorlogshandelingen en de gevolgen daarvan voor de inwoners van Diepenveen wordt geschreven in het boek Diepenveen 1940-1945. In de schaduw van het geweld. Maar het gaat over veel meer.

Het boek beschrijft de belevingen van de Diepenveners in de oorlogsjaren in de context van wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en dan met name rond Deventer heeft afgespeeld. Door het gebruik van dagboeken en andere persoonlijke documenten of van verhalen wordt een beeld gegeven wat leven in onvrijheid en angst voor de Diepenveense bewoners betekende.

Gevolgen Duitse bezetting
De onderwerpen die worden behandeld gaan over de gevolgen van de maatregelen die de Duitse bezetter de Nederlandse bevolking oplegde, de deportatie van joodse inwoners van Diepenveen, collaboratie en verzet, de luchtoorlog, de Duitse verdedigingswerken in de omgeving en natuurlijk de bevrijding.
Met een gedicht in dialect en met enkele verhalen en tekeningen die zijn gemaakt door de leerlingen van de basisscholen in het dorp, wordt stilgestaan bij het 75 jaar leven in vrede en vrijheid.

Lokale geschiedenis
Met het boek Diepenveen 1940-1945. In de schaduw van het geweld maakt de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving wederom op een prachtige en indrukwekkende wijze de lokale geschiedenis zichtbaar. Bovendien vestigt het boek de aandacht erop dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven, iets wat zeker niet vanzelfsprekend is. Een boek dus dat zeker wordt aanbevolen.

Waar is het te koop?
Het boek is in Diepenveen te koop bij de volgende verkooppunten: bloemisterij Flierman, slagerij Harmsen en boerderijwinkel ’t Grutterink. Ook via de website van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving is het te bestellen bij de webshop.

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

duif-2

Altijd op de hoogte!

Abonneer nu! Onze postduif brengt het laatste nieuws in de inbox.

Scroll naar top