Bloemsierkunst Flierman gaat elektrisch bezorgen

  • Geplaatst op 23 april 2019
Nissan e-NV200 zijkant Flierman smal x

De levering liet even op zich wachten, maar vanaf heden bezorgt Bloemsierkunst Flierman de bestellingen met een volledig elektrische bestelauto. Deze komt in de plaats van de bestelauto op diesel.

De elektrische auto – een Nissan e-NV200 – heeft een batterijpakket van 40 kWh en daarmee een actieradius van ruim 200 tot in theorie 280 kilometer volgens NEDC-norm. Meer dan genoeg voor de dagelijkse bezorgritten van Bloemsierkunst Flierman.

Barometer Duurzame Bloemist
Sinds oktober 2017 is Bloemsierkunst Flierman gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist niveau zilver volgens de normen van Stichting Milieukeur. Daarvoor moet de zaak aan een aantal richtlijnen voldoen op het gebied van duurzame inkoop, energiebeheer, gescheiden afvalverwerking, transport, schoonmaakmiddelen en personeelsbeleid.

Groene stroom
Zo heeft Bloemsierkunst Flierman voor haar elektriciteitsvoorziening naast een contract voor groene stroom tevens eigen zonnepanelen op het dak staan. Ook zijn er de nodige energiebesparende maatregelen getroffen, zoals gebruik van ledverlichting (A++) en hogedruk gasontladingslampen (A+) en elektrische deurdrangers.
In het bloemengedeelte hangt een ventilatie-unit met warmteterugwinning, waardoor er in de winter minder energie nodig is voor verwarming en het in de zomer juist koeler blijft.

Transport
Voor het transport moet er ten minste gebruik worden gemaakt van voertuigen met een EURO 5 motor. Bloemsierkunst Flierman gaat nu een stap verder en is voor het bezorgen van de bestellingen overgeschakeld op een volledig elektrische bestelauto.

Minder uitstoot
Door de eigen zonnepanelen en het groene stroomcontract heeft de auto in het verbruik geen CO2-uitstoot.
Volgens onderzoeken wordt er bij de productie van elektrische auto’s, met name van het batterijpakket, meer CO2 geproduceerd. Echter op de hele levenscyclus van een elektrische auto is de uitstoot wel tot 70% minder dan van een brandstofauto.
Een ander groot voordeel is het feit, dat de auto geen fijnstof uitstoot en daardoor geen luchtvervuiling veroorzaakt. Tevens is een elektrische auto aanmerkelijk stiller.
Hoewel een elektrische auto nu nog een stuk duurder is in aanschaf, is deze echter in het verbruik, het onderhoud en de motorrijtuigenbelasting goedkoper.

Duurzame toekomst
Al met al hoopt Bloemsierkunst Flierman met de elektrische bestelauto een bijdrage te leveren aan een schonere en duurzamere toekomst voor de volgende generaties.

Tekst en beeld: Frederie en Hans Tiebot

Interessant? Deel het artikel

Adverteerders

Ook interessant

Agenda

Nieuwsbrief

DorpspleinDiepenveen.nl brengt regelmatig een nieuwsbrief uit, Klik hier om je in te schrijven of voor het teruglezen van voorgaande edities.

Scroll naar boven